Tekst objavljen: 01.03.2013 16:50        


Zbog manjka kapitala za poslovanje, ali i nevoljnosti postojećih vlasnika da dalje ulažu, Tesla banka je u intenzivnoj potrazi za strateškim investitorom. Ne pronađe li rešenje u iduća tri meseca, izgledno je da će se i pre nego što je počela s ozbiljnim radom Tesla banka zatvoriti.

Srpska banka u Hrvatskoj već pred propašću

- Situacija nam se nije bitno izmenila u proteklih godinu dana. Zato tražimo strateškog partnera za dokapitalizaciju - potvrdio je čelnik banke Zvonko Agičić.

Među potencijalnim partnerima nema fondova rizičnog kapitala, koji su zasad jedini otvoreno zainteresirani za male banke. Tesla banka, ionako najmanja na tržištu, u obe je godine poslovanja zabeležila gubitak.

- Možemo da poslujemo likvidno do kraja godine, ali pitanje je ima li to smisla ne uspemo li da prikupimo kapital najkasnije do leta - rekao je Agičić.

Projekat Tesla banke od početka prate kontroverze. Kako je zamisao potekla od zastupnika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca i Srpskog nacionalnog vijeća, banka je od prvog dana etiketirana kao "srpska banka".

Stručnjaci su upozoravali da etnička banka ne može da uspe ako ne posluje tržišno.

Zahvaljujući političkim vezama Tesla banka osigurala je inicijalni kapital od Fonda za razvoj AP Vojvodine, a potom i od Fonda za razvoj Republike Srbije. Ulaganje u nju tada su kao strateški potez ocenili koncern Agrokor, županjska Sladorana, Končar i Đuro Đaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tesla banka Hrvatska banke banka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana