Tekst objavljen: 26.12.2012 10:15        


Parlamentu je na usvajanje po hitnom postupku poslat zakon o podsticanju poljoprivrede i ruralnog razvoja a njegovo usvajanje očekuje se do kraja januara 2013.

Za kravu 20.000 dinara, za hektar 12.000

Predlog zakona definiše minimalne subvencije, što znači da one samo mogu biti veće ako u agrarnom budžetu bude više novca, a vrste podsticaja su direktna plaćanja, podrška merama ruralnog razvoja, kao i posebni podsticaji.

Pravo na korišćenje osnovnih podsticaja ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstava, pod uslovom da je upisano u Registar i da je prijavilo površine pod odgovarajućom kulturom u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje registracija. Subvencije se daju za najviše stotinu hektara, i to samo za obradivo poljoprivredno zemljište.
Osnovni se ostvaruju po površini biljne proizvodnje, i to u minimalnom iznosu od 6.000 dinara po hektaru, međutim, ratari i povrtari mogu računati na 12.000 dinara po hektaru. Jer, polovinu će dobiti u novcu, a drugu polovinu kao regres za kupljeno gorivo, seme, đubrivo.

Stočarima je namenjena premija od sedam dinara po litru mleka, kao i plaćanja po grlu stoke, za svaku kravu 20.000 dinara, june 10.000, krmaču, kozu ili ovcu 4.000, a jagnje ili svinju po 1.000 dinara. Pravo na korišćenje podsticaja u stočarstvu takođe imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstava, pod uslovom da su upisan u Registar.

Podrazumeva se da su prijavili vrstu i broj životinja, da su grla obeležena i registrovana, osim za jagnjad. Za premiju za kravlje mleko farmer mora da preda najmanje 3.000 litara mleka po kvartalu, odnosno najmanje 1.500 litara po kvartalu na području s otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stočarstvo zemljoradnja selo agrar poljoprivrednici poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana