Tekst objavljen: 05.02.2024 13:55        


U većini zemalja Evropske unije uobičajeno životno doba za odlazak u redovnu starosnu penziju je 65 godina. Ali produženjem životnog veka mnoge od njih podigle su granicu za penzionisanje ili to tek planiraju

Evo u kojim se evropskim zemljama ide najranije u penziju


Doba za odlazak u punu starosnu penziju u zemljama Evropske unije kreće se od 62 do 67 godina, a trenutno u većini zemalja za to treba navršiti 65 godina.

Najnižu granicu za penzionisanje ima Francuska, u kojoj se u punu penziju trenutno ide sa 62 godine i tri meseca. Prošle godine ova je penzionerska oaza, nakon velikih protesta, usvojila reformu s postupnim podizanjem granice za ostvarenje penzije sa 62 na 64 godine do 2032. godine.

S manje od 65 godina punu penziju možete da zaslužite još u Slovačkoj, Češkoj, Litvaniji, Letoniji i Malti.

S druge strane, najrestriktivnije uslove za odlazak u penziju imaju Bugarska, Italija, Grčka i Danska, u kojima za penzionisanje treba napuniti 67 godina.

Mnoge zemlje donele su odluke o postupnom ili jednokratnom podizanju granice za penzionisanje u narednih desetak godina. Uglavnom se granica podiže na 67 godina, a Danska je već odlučila 2035. podići granicu za penzionisanje na 69 godina.


Rast očekivanog životnog veka

Istovremeno, pojedine zemlje povezale su starosnu granicu za odlazak u penziju sa povećanjem očekivanog životnog veka. Ovaj mehanizam je u upotrebi u Finskoj, Danskoj, Kipru, Estoniji, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Portugalu i Slovačkoj.

U nekoliko zemalja, uključujući i Hrvatsku, postoji niža starosna granica za odlazak u penziju za žene, ali se ona postepeno podiže sa tendencijom izjednačavanja starosne granice za muškarce u bliskoj budućnosti.

Određene zemlje (Finska, Norveška, Švedska) imaju fleksibilnu starosnu granicu. To znači da osoba može dobiti penziju u određenom rasponu godina.

Uslovi za prevremeno penzionisanje

U mnogim zemljama moguće je otići u prevremenu penziju. To je obično između dve i pet godina ispod zakonske starosne granice za penzionisanje.

Prema izveštaju OECD-a, starosna granica za prevremeno penzionisanje za muškarce varira od 59 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Nemačkoj. Za žene se kreće od 58 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Nemačkoj.

Prevremeno penzionisanje se po pravilu kažnjava smanjenjem naknade u zavisnosti od godina ranijeg penzionisanja.

U nekim zemljama, prevremeno penzionisanje je uslovljeno godinama radnog staža. Na primer, u Hrvatskoj je uslov 35 godina radnog staža. U Austriji je prevremeno penzionisanje moguće sa 63 godine sa 42 godine staža, sa 61 sa 43 godine i sa 60 sa 44 godine staža.

U nekim zemljama, ako je staž osiguranja dug, prevremeno isplaćena penzija se ne smanjuje.

Na primer, u Italiji je zakonska starosna granica za odlazak u penziju 67 godina, ali ako su staž i starosna granica za odlazak u penziju zajedno najmanje 102 godine, onda je penzionisanje moguće bez kazne sa navršenih 64 godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija odlazak u penziju uslovi za odlazak u penziju penzionisanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana