Tekst objavljen: 04.10.2014 14:07        


Siguran krov nad glavom svima nam je prioritet. Nažalost, činjenica je da veliki broj građana i dalje živi po iznajmljenim stanovima jer sa našim platama teško ne može zaraditi i uštedeti za kupovinu čak i nekoliko kvadrata.

Kako do kupovine stana na kredit (I deo)

Oni hrabriji sa redovnim i pristojnim primanjima ovaj problem rešavaju putem stambenih kredita, jer i to je isplativije nego godinama plaćati kiriju od koje na kraju korist ima samo vlasnik stana.

Ali da li je tako lako doći do stana preko kredita?

Banke su odavno pooštrile kriterijume za odobravanje kredita. Posle nagle ekspanzije kreditne aktivnosti banaka i davanja kredita i šakom i kapom, usledio je set propisa što centralne banke, što svake poslovne banke kako bi se što bolje zaštitile od rizika.

Osnivanjem Kreditnog biroa podaci o zaduženosti su postali dostupni svim finansijskim institucijama koje koriste njegove usluge, dok je osnivanjem Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita povećana kreditna aktivnost banaka kada su u pitanju stambeni krediti.

NKOSK je institucija koja je osnovana kako bi se pre svega regulisalo funkcionisanje tržišta stambenih kredita u cilju pokrivanja rizika naplativosti, što direktno utiče na smanjenje bankarske kamatne stope.

I koliko su ranije procedure dobijanja stambenog kredita bile zaista kratke i sa minimum dokumentacije, od uvođenja ovih institucija i seta propisa koje banke moraju da poštuju, procedure su se maksimalno zakomplikovale i produžile.



Prva i osnovna stvar je imati tačnu informaciju šta je sve od dokumentacije potrebno da biste uopšte podneli zahtev za kredit. Za ovu informaciju potrebno je malo više od pukog umeća čitanja onog što je napisano.

U prevodu, sve ono što pročitate na spisku potrebne dokumentacije za stambeni kredit treba pročitati sa razumevanjem i tražiti objašnjenje ukoliko je nešto što je navedeno na spisku vama nepoznato.

I naravno, iako je spisak dokumentacije nezanemarljivo dugačak, varate se ako mislite da je to sve što vas čeka.

Jer tek vas čeka odabir banke, kao i stana (ukoliko ga već niste ranije našli), sklapanje predugovora i podnošenje zahteva banci.

U zavisnosti od toga za koji kredit podnosite zahtev, morate znati da vremenski okvir odobravanja i realizacije kredita može varirati od srećnih mesec dana pa do neverovatnih šest meseci, kao u slučaju subvencionisanih kredita.

A upravo to su situacije na koje niko nije spreman, i još gore, na koje ne može uticati.



Naime, nije neobično da se sam postupak dobijanja kredita dodatno produži jer treća institucija od koje je potrebno nabaviti neki papir, odugovlači i uzima nam ono najbitnije u ovakvom procesu – vreme.

Isto tako nije neobično da u zemlji Srbiji ponestane novca za isplatu subvencija za kredite i onda stotine klijenata kojima su krediti odobreni a ugovori potpisani čekaju mesecima na isplatu.

Vreme, novac za plaćanje silnih taksi i troškova i uredna dokumentacija su ono što svako mora da ima ukoliko želi da kupi stan na kredit.

I mnogo, mnogo sreće!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica kreditni biro NKOSK subvencionisani stambeni krediti stanovanje kamatica banka banke stambeni krediti stambeni kredit kupovina nekretnine kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana