Tekst objavljen: 04.10.2014 14:08        


U prethodna dva dela teksta prebrinuli smo, čini se, ono najbitnije. Spremili smo kompletnu dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahteva za stambeni kredit, našli stan, sklopili predugovor, izabrali banku i predali zahtev.

Kako do stana na kredit (III deo): Čekanje...

Bankarski službenik je taj zahtev detaljno pregledao, štiklirao da je zahtev potpun i – najbitnije - zahtev nam je primljen!

Sad kad smo posao završili samo treba da čekamo da nas pozovu da dođemo i potpišemo ugovor.

E pa, na žalost, nije baš tako.

Vremenski okviri odobravanja i realizacije kredita koji mogu biti neshvatljivo dugački i komplikovani su situacije na koje niko nije spreman, i još gore, na koje lično ne možemo uticati. Jer nije neobično, a ne bi ni bilo prvi put, da se sam postupak dobijanja kredita dodatno produži jer u katastru po već treći ili četvrti put morate vaditi nov vlasnički list, a zaposleni štrajkuju!

Iako za svaku vrstu bankarskog poslovanja postoje strogo određene procedure, najjednostavnije bi bilo kada bi sve teklo po predviđenoj putanji i realnim okvirima kada su u pitanju stambeni krediti.

A to bi trebalo da izgleda ovako kada su u pitanju komercijalni krediti banaka:

- po prijemu zahteva za kredit banka u roku od 30 dana mora da podnese zahtev NKOSK za osiguranje kredita;
- NKOSK donosi odluku o odobrenju osiguranja u roku od 2 radna dana, ukoliko je sve u redu sa dokumentacijom;
- po odobrenju NKOSK obaveštava banku o pozitivnoj odluci i banka sastavlja založnu izjavu za upis hipoteke koju dostavlja NKOSK-u na verifikaciju:
- po verifikaciji od strane NKOSK-a banka vas obaveštava i sa bankom ugovorate potpisivanje ugovora i realizaciju kredita.

Dakle ovo bi trebalo da bude neki realan okvir od 45 dana za realizaciju kredita od momenta podnošenja zahteva, što često nije tako.



Kod subvencionisanih kredita, u ovoj proceduri postoji još dodatnih koraka koji se moraju odraditi:

- po donošenju pozitivne odluke od strane NKOSK, NKOSK prosleđuje Ministarstvu ugovore na potpis
- ugovori se po potpisivanju dostavljaju banci
- banka izrađuje založne izjave za upis hipoteke i dostavlja ih NKOSK-u na verifikaciju
- nakon verifikacije i upisa hipoteke ugovora se isplata sa bankom, nakon čega država prenosi sredstva banci na račun kako bi banka mogla isplatiti kredit

Rekli bismo da je ovde realan rok za realizaciju kredita nekih 60 dana, ali iskustveno znamo da ti rokovi vrlo često budu premašeni.



Jer dovoljno je da banci ili NKOSK-u zafali samo jedan papir i da se pokrene mašinerija zvana "vrtimo se u krug", pokušavajući na vreme završiti sve i ne izgubiti kaparu koju smo dali za stan.

Nažalost na situacije koje su van našeg domašaja se nože uticati, ali se svako od budućih vlasnika stanova kupljenih na kredit može i mora naoružati strpljenjem, urednom dokumentacijom, spremnošću da vlasnički list nekretnine na koju se upisuje hipoteka u toku obrade kredita vadi i tri puta na zahtev banke i najbitnije, produži rok za isplatu stana u ugovoru o kupovinu na najmanje 90 dana!

A ako se stan kupuje iz subvencionisanog kredita, onda treba razmisliti i o dužim rokovima isplate – nikad se ne zna šta rebalans budžeta može da donese (odnese).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Djole 06.06.2013 12:46

    Samo u Srbiji ima da se čeka da nekom daš pare. Zato tnam tako i jeste.

  2. User image
    Makakvi 07.11.2013 16:49

    Ja sam u postupku odobrenja komercijalnog kredita.2 stavka-NKOSK za 2 dana...smesno ...,cekam vec 7 dana da bi javili banci.Sa papirima je sve u redu,jel kupujem stari stan od 1 vlasnika,uknjizen.Tako da ta stavka dan-dva nije tacna.

  3. User image
    Bojana 07.05.2019 16:28

    Zahtev poslat NKOSK 11.4.2019 i jos uvek nemamo informaciju da li je odluka NKOSK pozitivna ili ne. NKOSK ne daje informacije fizickim licima u cemu je problem a bsnki ne odgovara na mejlove.
    Banka se ogradjuje i savetuje klijente da oni traze info od NKOSKa a klijenti se vrte u krug.
    Ne da treba da se naoruzas strpljenjem nego treba da imas zivce od celika kad te tako vrte u krug i jos ces im sve to platiti.
    Covek bi pomislio da posle 6 godina stvari se promene, vide se sanse za unapredjenje i poboljsanje ali ne

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana kupovina nekretnine stambeni kredit stambeni krediti kredit za stan kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana