Tekst objavljen: 03.11.2023 14:45        


Sudski proces se nastavlja

"Amazon zaradio milijardu dolara kroz tajni algoritam za podizanje cena"


Kompanija Amazon je koristila niz nezakonitih strategija za povećanje profita u svojoj onlajn maloprodajnoj imperiji, uključujući algoritam koji je podizao cene koje američka domaćinstva plaćaju i izvlačeći više novca od nezavisnih trgovaca, čime je uvećao prihod za više od milijardu dolara, navodi američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) u novom sudskom podnesku.

Tužba FTC-a je podneta u septembru, ali je sada dopunjena.

Amazon, koji ima milijardu artikala u svojoj onlajn ponudi, kreirao je tajni algoritam pod internim nazivom "Projekat Nesi" da identifikuje specifične proizvode za koje predviđa da će druge onlajn prodavnice pratiti povećanje cena Amazona, prenosi "Economic Times".

"Projekat Nesi' je korišćen za ekstrakciju više od milijardu dolara direktno iz džepa Amerikanaca, saopštio je FTC.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Portparol Amazona Tim Dojl rekao je da FTC "pogrešno karakteriše" alat za određivanje cena i da je kompanija prestala da ga koristi pre nekoliko godina.

Nesi je korišćena da pokuša da spreči usklađivanje cena kompanije koje bi dovelo do neuobičajenih ishoda da cene postanu toliko niske da su neodržive, rekao je Dojl.

FTC je Nesijev algoritam nazvao nelojalnom metodom konkurencije jer manipuliše drugim onlajn prodavnicama da podižu cene, dozvoljavajući Amazonu da uradi isto.

FTC takođe optužuje Amazon da je pokušavao da sakrije informacije o operacijama od antimonopolskih organa, koristeći funkciju poruke koja nestaje u aplikaciji za razmenu poruka Signal, i navodi da je kompanija uništila komunikaciju od juna 2019. do početka 2022.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tajni agloritam nelegalna zarada tužba protiv amazona amazon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana