Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 14.04.2021 12:00        


Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena prikuplja podatke o planovima Kine za upotrebu digitalnog juana

Amerikanci ispituju kako bi digitalni juan uticao na njihovu ekonomiju

Američke službe upozoravaju da bi Kina uz pomoć digitalne valute mogla oslabiti svetsku ulogu i poziciju dolara, piše Blumberg.

Navodeći svoje izvore iz Stejt Dipartmenta, Ministarstva finansija i Nacionalne sigurnosne agencije, Blumberg tvrdi da su u tim i drugim institucijama i agencijama aktivirani napori kako bi se shvatilo kakve mogu biti posledice upotrebe digitalnog juana.

Neki američki zvaničnici boje se da bi upotreba digitalnog juana mogla da postane jedan od elemenata dugoročnih nastojanja da se dolar zbaci sa trona globalne valute, navodi Blumberg i dodaje da Ameriku posebno zanima kako će se distribuirati digitalni juan i da li će uz njegovu pomoć moći da se zaobiđu američke sankcije.

Takođe, dodaje časopis, Vašington analizira i posledice opticaja digitalnog juana na svetski finansijski sistem u dugoročnoj perspektivi.

Blumberg tvrdi da Bajdenova administracija trenutno ne planira bilo kakve kontramere od eventualne ugroženosti koju donosi kineska digitalna valuta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osim toga, dodaje se, i u vašingtonu raste interes za mogućnosti stvaranja digitalnog dolara te se već razmatraju zakonski koraci u tom smeru.

Kina je jedan od svetskih lidera u razvoju vlastite digitalne valute, koja može biti dostupna za korišćenje čak i bez mrežnog signala i interneta. U avgustu prošle godine Odeljenje za monetarno-kreditnu politiku Narodne banke Kine saopštio je da Kina sprovodi zatvoreno testiranje digitalnog juana u raznim gradovima, ali da još nema konkretnog datuma početka njegove primene.

I Evropska centralna banka (ECB) razmatra uvođenje digitalnog evra u narednih pet godina, ali se takvim planovima protivi nemačka centralna banka Bundesbank, strahujući da bi to moglo da predstavlja rizik za banke.

Prihvatanje digitalnih valuta u međunarodnoj trgovini i plaćanjima sve više uzima maha i moglo bi u konačnici da ugrozi status dolara kao de facto valute svetske trgovine i potkopa uticaj SAD, smatraju mnogi analitičari.

Ne očekuje se da bi digitalne valute istisnule iz upotrebe klasični novac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
SAD juan digitalni juan kina digitalne valute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana