Tekst objavljen: 03.11.2023 16:45        


Na domaćem tržištu automobila primetan je trend rasta prodaje novih vozila

Asocijacija uvoznika objavila spisak: Ovo su automobili koji se trenutno najbolje prodaju u Srbiji


U prvih devet meseci 2023. godine, srpsko tržište automobila zabeležilo je značajan rast, sa Škodom koja zauzima čelnu poziciju, kako izveštava Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova.

Na domaćem tržištu automobila primetan je trend rasta prodaje novih vozila, pri čemu Škoda dominira prodajnim listama sa impresivnih 4.026 prodatih vozila. Ovaj uspeh jasno pokazuje povjerenje koje potrošači imaju u češkog proizvođača automobila, a model Octavia se izdvojio kao favorit među kupcima.

Analizirajući prodajne liste, tržište izgleda ovako -Škoda(4.026), slede Toyota (1.531), Hyundai (1.390), Volkswagen (1.321), Dacia (1.207), Renault (1.176), Kia (1.022), BMW (903), Audi (844), Opel (698), Mercedes (685) i ostali (4.380).

Iako je prodaja novih automobila u porastu za 6% u odnosu na prethodnu godinu, kada se pogledaju brojevi u odnosu na period pre pandemije, beleži se smanjenje od 16%. Ovo ukazuje na to da su globalni ekonomski izazovi i dalje prisutni i da utiču na tržišne trendove.

Interesantno je primetiti da se veći deo prodaje odnosi na pravna lica koja čine 69% kupaca, dok su fizička lica u manjini sa 31%. Ovo ukazuje na to da kompanije i organizacije čine veći deo tržišta kada je reč o nabavci novih vozila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada se osvrnemo na liste najprodavanijih modela, vidljivo je da su građani Srbije izabrali sledeće modele kao svoje favorite:

1. Škoda Octavia

2. Škoda Scala

3. Toyota Corolla

4. Škoda Superb

5. Škoda Kamiq

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili prodaja automobila prodaja automobila u srbiji najprodavaniji automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana