Tekst objavljen: 06.03.2020 11:10        


Aviokompanije će na prevozu putnika toom 2020. godine izgubiti između 63 i 113 milijardi dolara, saopštila je Međunarodna asocijacija avio-prevoznika

Avio-kompanije zbog korone gube 63 i 113 milijardi dolara

IATA dodaje da se optimističnije procene zasnivaju na scenariju po kom se bolest ne širi na zemlje u kojima do sada nije zabeležena, a da lošija projekcija podrazumeva epidemiju i na drugim tržištima.

U saopštenju se napominje i da procene ne obuhvataju potencijalne gubitke koje bi pretrpeo avio-prevoz pošiljki ili druge robe.

To međunarodno telo je pre samo dve nedelje kazalo će epidemija smanjiti celogodišnji broj prodatih karata u azijsko-pacifičkom regionu za 13%, što bi avio-kompanijama smanjilo prihode za 27,8 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vrednost deonica svetskih avio-kompanija je od izbijanja zaraze u proseku opao za 25%, odnosno 21 procentni poen više nego prilikom epidemije virusa SARS tokom 2003. godine.

IATA navodi i da je cena nafte drastično opala od izbijanja epidemije COVID-19, za 13 dolara po barelu, što bi avio-kompanijama uštedelo do 28 milijardi dolara u operativnim troškovima, ali da je neophodno obezbediti dodatnu finansijsku podršku ugroženim preduzećima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
avio kompanije gubici korona virus avio transport

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana