Tekst objavljen: 21.04.2024 18:00        


Već 15 nedelja pokušava da natera banku da zatvori račun zbog kog je upao u velike finansijske probleme

Banka mu traži da vrati 20 hiljada evra, a nikada nije imao račun kod njih?!


Inženjer Džejmi Kavena iz Ist Grinsteda u Zapadnom Saseksu u Engleskoj dobio je zahtev odHSBC bankeda vrati više od 18.000 funti (20.700 evra) - iako nikad nije imao račun u toj banci! Sve to - zbog kreditne prevare.

Kavena je pismo od banke u kom se zahteva da vrati novac - primiokrajem januara. Banka ga je obavestila da je na kreditnoj kartici potrošio - više od12.800 funti. Takođe je obavešten da je na tekućem računu kod HSBC prekoračio dozvoljeni minus za svih5.000 funti. I više od toga.

- Prvo sam pomislio da je neko poslao pogrešnu poštu, dok nisam video svoje ime i adresu na vrhu - rekao je Džejmi.

- Kada sam pogledao tabelu u pismu, video se da sam u docnji za 12.820 funti na računukreditne karticekod HSBC-a i 5.130 funti za prekoračenje na tekućem računu kod HSBC-a. Ima samo jedan problem: Janikadau životu nisam imao račun kod njih - govori on za Independent.

Bez obzira što je odmah shvatio da je u pitanju prevara i što je slučaj prijavio i banci i policiji Saseksa, ceo slučaj mu je naneo veliku štetu:

- U januaru mi jekreditni rejtingbio 930 od 1.000, gotovo savršen. Međutim, u februaru, martu, opao je na 620 od 1.000 - kaže Džejmi koji veruje da je neko uspeo da ukrade njegov identitet provalivši u njegov e-mail i koristeći njegove lične podatke za otvaranje računa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Primetio sam da je na ovoj kreditnoj kartici bilo bezbroj povlačenja gotovine, pa sam pokušavao da shvatim šta se dogodilo - rekao je.

- Pokazalo se da su uspeli da podignu 10.000funti gotovine na raznim bankomatima širom južnog Londona, u Katfordu, Kroidonu, Bromliju, Orpingtonu, Lušamu...

Banka je obavestila prevarenog inženjera da će morati da dođe u jednu od filijala s tri identifikaciona dokumenta kako bi se proverili njegovi navodi.Policija mu je savetovala da prijavi slučaj Agenciji za borbu protiv prevare i sajber kriminala. Takođe, registrovao se u sistemu za izbegavanje prevara u kreditnoj industriji - kao žrtva prevare.

Službenici HSBC-a najpre su rekli Džejmiju da im treba dve nedelje za istragu. Nakon što su dve nedelje istekle, obavestili su ga da istraga još uvek traje i da će verovatno potrajati još sedam nedelja. Do danas -15 nedelja kasnije Džejmi nije dobio od banke nikakav odgovor. Štaviše - HSBC nije ni zatvorila "njegov" račun, iako je on to zatražio od njih.

Nakon što je na mreži X (nekada Twitter) izrazio svoje ogorčenje postupanjem banke i isprozivao ih, ekspresno je dobio poruku iz HSBC-a "Dobro jutro Džejmi, hvala vam što ste nas kontaktirali,stvarno bismo volelida ovaj problem rešimo što je pre moguće. Ako možete da se pridružite privatnom razgovoru klikom na link u nastavku, mogu dalje istražiti ovu situaciju…"

Od tada do danas - kreditna karticajoš uvek nije blokirana. A banka i dalje ne odustaje od svojih 18.000 funti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
engleska HSBC prevara online prevare

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana