Indikativni kurs Evra na dan 19.10.21. :: 117.5792 rsd
Tekst objavljen: 20.11.2019 15:50        


Uglavnom neregulisano "bankarstvo u senci" i anemična profitabilnost tradicionalnih zajmodavaca spadaju u najveće rizike za finansijski sistem Evrozone

"Bankarstvo u senci" - najveći rizik u Evropi

To je saopštila danas Evropska centralna banka u najnovijoj proceni stabilnosti bankarskog sektora.

Precenjena vrednost stambenih nekretnina takođe zahteva mere intervencije, dok "hlađenje" na prethodno "pregrejanom" tržištu komercijalnih nekretnina povećava izglede za povlačenje investitora a time i rizik od kraha, dodaje ECB.

Pretnje po finansijski sistem Evrozone se već godinama nagomilavaju, pošto ultraniske kamatne stope ECB-a umanjuju zaradu banaka, podižu zaduživanje i podstiču prekomerno preuzimanje rizika, navodi agencija Rojters.

Ubrzani uspon "bankarstva u senci" posebno je zabrinjavajući za regulatore, jer su ovi entiteti izloženi labavijim propisima, a vlastima manjkaju ovlašćenja da ograniče neke od njihovih brojnih aktivnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iz ECB-a poručuju da "bankarstvo u senci" raste na uštrb tradicionalnih kreditora, koji su pritisnuti velikim regulatornim opterećenjima, odnosno "nasleđem" globalne finansijske krize koje i dalje prisiljava mnoge da akumuliraju kapital.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bankarstvo u senci evropa banke evropske banke evropska centralna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana