Tekst objavljen: 04.11.2020 15:55        


Dolar je naglo skočio ove godine, pre nego što je kovid-19 oštro "udario" na američku ekonomiju, ali sada je ona opala za oko 3% u 2020. godini. To, međutim, nije najgora stvar na svetu za investitore

Bez obzira ko pobedi na izborima u SAD, dolar će i dalje ostati slab

Američki dolar je bio slab većinu vremena tokom mandata predsednika Donalda Trampa. Smanjenje poreza, veći deficit i nekoliko smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, gurnuli su "zeleni novac" naniže.

Ali, čak i ako Tramp izgubi od Džoa Bajdena na izborima koji su u toku, dolar se možda neće dramatično oporaviti u skorije vreme. Administracija Bajdena verovatno bi tražila još veći podsticaj za potrošače i mala preduzeća, zbog pandemije kovid-19, posebno ako "plavi talas" da demokratama kontrolu nad Senatom.

Ova potrošnja bi verovatno dodatno oslabila dolar ili, u najmanju ruku, održala ga na relativno ravnom nivou. Bajden bi mogao da insistira i na već dugo planiranim povećanjima državne potrošnje kada je reč o infrastrukturi, kao i kada se govori o ulaganjima u solarne, vetrovske i druge programe zelene energije.

Ipak, neki stručnjaci za valute kažu da postoji mogućnost da "premije zdravstva" utiču na jačanje dolara, ako Bajden pobedi na izborima i obnovi "normalniju" trgovinsku politiku. Kao prvo, Bajden bi verovatno zauzeo mekši stav o carinama sa saveznicima poput Evrope, Meksika i Kanade.

To bi bilo dobro za dolar, kažu oni. Administracija Bajdena takođe može pokušati da upotrebi više diplomatskih multilateralnih mera protiv Kine, kao glavnu metodu za rešavanje ekonomskih pitanja izvan trgovine, poput krađe intelektualnog vlasništva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ali, realnost je takva da će veća potrošnja Vlade SAD verovatno zadržati dolar u zapećku - bez obzira šta se desi sa spoljnom politikom Amerike. Mnogo toga dalje zavisi od Centralne banke i toga šta se dešava unutar nje, i kada je reč o postavci ljudi na ključnim pozicijama.

Indeks američkog dolara, koji prati dolar naspram evra, britanske funte, japanskog jena i nekoliko drugih glavnih globalnih valuta, opao je za više od 7% otkako je Tramp stupio na predsedničku dužnost 2017. godine.

Dolar je naglo skočio ove godine, pre nego što je kovid-19 oštro "udario" na američku ekonomiju, ali sada je ona opala za oko 3% u 2020. godini. To, međutim, nije najgora stvar na svetu za investitore, jer je klizanje dolara doprinelo kontinuiranoj snazi velikih tehnoloških kompanija i drugih multinacionalnih firmi.

Slabiji dolar je koristan za kompanije kao što su Apple, Coca-Cola i Procter & Gamble, jer čini njihovu robu i usluge povoljnijim za kupovinu na stranim tržištima. Tu je i čista računovodstvena korist. Kompanije mogu prijaviti veći prihod sa inostranih tržišta, kada u kvartalnim izdanjima zarade prevode međunarodnu prodaju u dolare.

Tako da ni Bajden ni Tramp ne bi imali koristi od vođenja ekonomske politike koja bi dovela do značajnog porasta dolara. Ali, vredi napomenuti da dolar ostaje sigurno utočište u vreme previranja. I na kraju, dok se čitav svet još uvek oporavlja od pandemije, američka ekonomija je zabeležila značajan rast u trećem kvartalu, posle rekordnog pada u drugom kvartalu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izbori u SAD dolar američki dolar američki dolar kurs slabljenje dolara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana