Tekst objavljen: 17.05.2022 14:55        


Moglie bi da poskupe određene bankarske pozajmice

Bivši guverner NBS ističe: "Neće svi krediti poskupeti"


Nekadašnji guverner NBS Dejan Šoškić ocenio je da će se kamatne stope u narednom periodu povećati, što će prouzrokovati poskupljenje kredita koji su vezani za euribor.

"To zavisi od vrste kredita. Ako su ugovoreni sa fleksibilnom kamatnom stopom koja se bazira na nekoj repernoj kamatnoj stopi, (euribor), onda će i postojeći krediti, koji se već otplaćuju, imati korekciju naviše, odnosno - doći će do poskupljenja. Ako su uzeti sa fiksnom kamatnom stopom, onda se to neće javiti", istakao je Šoškić.

„Ovo je situacija koja utiče na čitavu svetsku privredu, a posebno na Evropu. Znamo da će efekti biti negativni na sve zemlje koje su naši značajni trgovinski partneri. To su Nemačka, Italija i Austrija, i one će sigurno imati znatno niže stope privrednog rasta ove godine. Jednim delom zbog sankcija koje su uvele Rusiji, a sa druge strane imate poskupljenje energenata koje će zahvatiti čitavu Evropu“, kaže Šoškić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ukazuje da će sve privrede početi da plaćaju skuplje energiju i postaće manje konkurentne.

"Posebno tu izdvajam Evropu, na koju smo prevashodno upućeni, i na koju smo oslonjeni. Ove tri zemlje koje sam pomenuo, ali tu su i druge zemlje iz kojih nam dolaze značajne strane direktne investicije. Ako u njima ima recesije, to je negativan uticaj na našu zemlju, i po pitanju toga koliko ćemo mi moći da izvozimo, ako ona uđu u recesiju, i koliko možemo da očekujemo investicija, ako su one u recesiji", objašnjava sagovornik N1.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
keš krediti poskupljenje kredita skuplji krediti Dejan Šoškić euribor fiksna kamatna stopa varijabilna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana