Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 10.03.2021 14:25        


Cena nafte tipa „brent“, koja se koristi u Srbiji, nastavlja da raste te je dostigla nivo od 70 dolara za barel a osnovni razlozi za to su smanjena proizvodnja zemalja članica OPEK + kao i veća potražnja za „crnim zlatom“ na tržištu nego što je bila tokom prošle godine

"Čeka nas poskuplenje benzina za 3 do 4 dinara"

Rast cene nafte doveo je i do povećanja maloprodajne cene goriva u našoj zemlji te je ona u proteklih nekoliko meseci porasla za više od 10 dinara a očekuje se i nastavak tog trenda.

Stručna javnost prognozira da bi bi benzin u Srbiji u narednih par sedmica mogao da poskupi za nekoliko dinara po litru.

Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije kaže za Danas da su se zemlje OPEK + striktno pridržavale dogovora o smanjenju proizvodnje nafte do koga je došlo početkom ove godine usled prezasićenosti tržišta.

Drugim rečima, usled negativnih efekata koje je pandemija korona virusa izazvala na ekonomiju, potražnja za naftom je smanjena te je zbog viška uskladištenih količina njena cena počela rapidno da pada.

Zbog toga su zemlje članice OPEK + nakon dogovora Saudijske Arabije i Rusije smanjile svoju proizvodnju.

Tako, Saudijska Arabija namerava da smanjeni dnevni obim proizvodnje za milion barela zadrži bar do aprila dok Rusija u tom periodu neće dizati svoju proizodnju u značajnijoj meri kako se ne bi ugrozilo postojeće stanje na tržištu.

– Drugi razlog zbog koga cena sirove nafte skače je da su se neki privredni sektori oporavili te je potražnja za njom veća nego što je bila ranije. Ovakav trend rasta nafte na svetskim berzama će se definitivno odraziti i na povećanje maloprodajnih cena goriva u Srbiji. Cena nafte se definitivno vraćaju na nivo iz perioda 2019. godine ali u ovom trenutku ne treba očekivati da će dostići rekordne iznose iz 2018. godine – navodi Radosavljević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On dodaje da nikom od velikih igrača, u prvom redu Sjedinjenim Američkim Državama, Saudijskoj Arabiji i Rusiji ne odgovara nestabilnost na tržištu te ne očekuje bilo kakva iskakanja od dogovorenog ponašanja kada je reč o proizvodnji nafte.

– Rast cena će da traje sve dok proizvodnja bude smanjena. S obzirom da se privreda polako oporavlja potražnja za naftom će biti sve veća te će u jednom trenutku proizvodnja morati da bude povećana – objašnjava Radosavljević.

Podsećanja radi, početkom meseca članice OPEK i njihovi partneri, na čelu sa Rusijom, dogovorili su se da ne povećavaju proizvodnju nafte. To je dovelo do dodatnog rasta cene „crnog zlata“ na svetskim berzama.

Kada je posle prvog talasa pandemije širom sveta došlo do obnove ekonomske aktivnosti u većoj meri, grupa je u decembru odlučila da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno, a Saudijska Arabija u januaru dobrovoljno smanjila proizvodnju za milion barela dnevno.

Dok se Saudijska Arabija protivi povećanju proizvodnje, Rusija je za to.

Stavovi Rijada i Moskve se razlikuju jer budžetska primanja Rusije ne zavise isključivo od prihoda od nafte pa može da smanjuje njenu prodajnu cenu ali Saudijska Arabija nije u takvoj situaciji.Statistika pokazuje da je cena sirove nafte tipa „brent“ od novembra prošle godine poskupela za 80 odsto.

Trenutno, litar benzina u Srbiji košta 145, evrodizela 153 a TNG gasa 83 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta gorivo cena nafte poskupljenje goriva goran radosavljević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana