Tekst objavljen: 19.09.2022 12:55        


Kalendarski je leto, ali prve pahulje opominju da je grejna sezona sve bliža. Sve teža energetska kriza naterala je mnoga evropska domaćinstva da se vrate čvrstom ogrevu. U Srbiji je od proleća jagma za tim ogrevom

Cena drveta udvostručena, peleta gotovo da i nema


U odnosu na lane, cena drva je udvostručena, peleta gotovo da nema. U Ministarstvu energetike očekuju da će mere koje su preduzeli, do kraja meseca poboljšati snabdevanje.

Zalihe drva prave, ne samo domaćinstva koja se greju tim ogrevom već i ona koja ga prethodnih godina nisu korstila - kupuju bar nekoliko kubika za rezervu, ako zatreba. Višestruko veća tražnja pogurala je i cene, pa za kubik treba dati od osam do čak 12 hiljada dinara.

"Maja maseca cena drva je bila šest hiljada. Čujemo da je sada duplo skuplje. Ja mislim da je to nerealno", smatra jedan građanin.

Najteža situacija je sa peletom. I pored ograničenja cene od 38 hiljada za tonu i zabrane izvoza, na tržištu je i dalje nestašica.

"Pre ograničenja se mogao naći pelet po katastrofalnim cenama, sada više ne možemo ni da kupimo pelet", kaže Vlasnik stovarišta Marko Vitorović.

Darko Marković iz Brodarca ukazuje da je pelet, umesto da bude najjeftiniji za grejanje, ispao najskuplji za ovu godinu.

"Morali smo ugljem da dopunimo, a i do uglja je teško doći", dodaje Marković.

Iz Ministarstva energetike poručuju da je na području Lebana, Brusa i Knjaževca u seči sa "Srbijašumama" angažovana i Vojska, kako bi se obezbedile dodatne količine drva.

Inspekcije i dalje proveravaju i proizvođače i stovarišta peleta. Do sada je podneto više od 60 prekršajnih prijava.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva Zoran Lakićević kaže da je cena peleta ograničena na 320 evra, ali da neki trgovci prodaju pelet po višoj ceni.

"Zbog toga je značaj ovih inspekcija, tržišne i poreske, da kontroliše i to ćemo nastaviti da radimo", ističe Lakićević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Mnoga evropska domaćinstva vraćaju peći na drva i ugalj

U strahu od hladne zime i mnoga evropska domaćinstva vraćaju peći na drva i ugalj. Žitelji sa područja grčke prestonice iskoristili su orezivanje parkova da besplatno dopune zalihe drva.

Opštinski ekološki aktivista u Atini Nikos Kaiosis kaže da su udružili snage sa građanima i očistili šumu.

"Umesto da sve ovo drvo od orezivanja drveća ode u otpad, udružili smo snage sa stanovnicima. Očistili smo šumu i građani će dobiti pomoć za zimu", dodaje Kaiosis.

Paraskevi Galari ističe da je jedino grejanje koje imaju ono na drva, za kamin, i električne grejalice koje će ove godine biti veoma teško uključiti, jer ne mogu da priušte da plate struju.

I na evropskim stovarištima za čvrst ogrev su liste čekanja, a drva i uglja se uglavnom kupuju na džakove.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
drva drva za ogrev pelet nestašica peleta grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana