Tekst objavljen: 02.08.2023 13:15        


Velika globalna potražnja za naftom, posebno iz Kine, zajedno sa izveštajima o smanjenju zaliha sirove nafte širom sveta, sugeriše da bi cene nafte mogle da dostignu 100 dolara po barelu pre kraja godine

Cena nafte bi do kraja godine mogla da dostinge 100 dolara


U najnovijoj analizi uglednog portala oilprice.com navodi se da zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u ovom trenutku proizvode manje nafte zbog saudijskog dobrovoljnog smanjenja proizvodnje i obustave utovara sirove nafte na nigerijskom terminalu Forkados zbog rizika od curenja.

Brojke variraju u zavisnosti od izvora, ali istraživanje Rojtersa pokazalo je da je OPEK u julu smanjio svoju proizvodnju nafte za 840.000 barela dnevno (bpd) u odnosu na jun.

Rezultati su već vidljivi, pošto cene nafte rastu, navodi analitičarka Irina Slav.

Nafta Brent se ranije ove nedelje prodavala za 85 dolara po barelu, dok je američka nafta WTI porasla blizu 82 dolara po barelu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Glavno pitanje je koliko će poskupeti nafta pre nego što OPEK odluči da ukine rezove i obnovi proizvodnju nafte u punom kapacitetu, a neizvesno je da li će moći da podstakne proizvodnju dovoljno brzo ako to bude potrebno.

Analitičari su ranije rekli da je Saudijskoj Arabiji potrebno da cena nafte bude 90 dolara po barelu da bi nastavila sa svojim ambicioznim planovima javne potrošnje koji čine program diverzifikacije "Vizija 2030".

Ako se sve ključne projekcije potražnje ostvare, to znači da bi nafta mogla ponovo da dostigne cenu od 100 dolara po barelu pre kraja godine, navodi se u analizi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
100 dolara po barelu nafta cena nafte cena nafte na berzi cena goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana