Tekst objavljen: 02.11.2022 13:45        


Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor izjavio je danas da su cene gasa na evropskim berzama pale zato što su evropska skladišta gasa skoro popunjena, kao i zbog manje potrošnje zbog toplog vremena u Evropi

Cene gasa niže zbog punih skladišta i povoljnog vremena

„Pričamo o trenutnim spot cenama prirodnog gasa, evropska skladišta gasa su trenutno prilično napunjena, oko 94 odsto. Evrposke države i da hoće više ne mogu da primaju gas u svoja skladišta i zato sada imamo na primer 60 tankera koji čekaju ispred obala Španije da istovare gas, jer nemaju gde”, rekao je Kapor za Tanjug. Dodao je da je reč o količinama gasa koje su ranije naručene. Kapor je naveo da bez obzira što sada imamo pojeftinjenje gasa na evropskim berzama, cene fjučersa za gas pokazuju da će opet poskupeti.

Kako je rekao, gas će biti skuplji posebno tokom sledeće zime i verovatno će dostići cene koje smo do skoro imali, a to je oko 250 evra po megavat času, sa rekordom oko 340 evra.

Kapor ne očekuje da će doći do velikog poskupljenja gasa u decembru i januaru, ako uzmemo sve sadašnje okolnosti.

„I srpsko skladište je popunjeno, tako da ne bi trebalo da bude nekih velikih problema sa prirodnim gasom tokom ove grejne sezone”, rekao je Kapor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cena gasa u Evropi pala je za više od jedne trećine u oktobru u odnosu na prethodni mesec, na oko 1.246 dolara za 1.000 kubnih metara, prema izveštaju londonske ICE berze o kretanju cena za novembarske i decembarske terminske ugovore i proračunima agencije Tas s.

Cena gasnih fjučersa je poslednjeg dana trgovanja u septembru iznosila oko 1.884 dolara za 1.000 kubnih metara, a na završetku trgovanja 31. oktobra iznosila je 1.246 dolara, što je pad od 34 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Prosečna cena gasa u Evropi bila je oko 1.382 dolara za 1.000 kubnih metara u oktobru, a u septembru 2.090 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gas cena gasa pad cene gasa skladišta gasa svetska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana