Tekst objavljen: 12.09.2023 13:55        


Na svetskim tržištima, cene nafte su porasle drugu nedelju zaredom, dostigavši najviše nivoe u ovoj godini, zbog odluke najvećih svetskih proizvođača da zadrže smanjenu proizvodnju

Cene nafte rastu već dve nedelje, najveći proizvođači ne povećavaju kapacitete


Na londonskom tržištu, cena barela je prošle nedelje porasla za 2.4 odsto, dostigavši 90.65 dolara, što je najviši nivo od novembra prošle godine.

Na američkom tržištu, cena barela je porasla za 2.9 posto, dosegnuvši 87.50 dolara, što je najviši nivo od septembra prošle godine. Drugi uzastopni rast cena posledica je odluka Saudijske Arabije i Rusije da smanje proizvodnju. Saudijska Arabija je prošle nedelje objavila da će smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su očekivali da će produžiti odluku o smanjenju ponude samo do kraja oktobra.

S druge strane, Rusija je odlučila smanjiti izvoz nafte do kraja godine za 300 hiljada barela dnevno. Cilj smanjenja proizvodnje ovih zemalja je održavanje visokih cena nafte, s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Trgovci su se nadali povećanju potražnje iz Kine nakon ukidanja restriktivnih mera zbog pandemije početkom godine. Međutim, oporavak druge najveće svetske ekonomije od krize izazvane covidom je znatno sporiji od očekivanog. Takođe, rast zapadnih ekonomija usporava jer centralne banke već godinu i po podižu kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju.

Analitičari jasno ističu da se očekuje dalje smanjenje potražnje za naftom, zbog čega su odluke najvećih svetskih proizvođača da smanje proizvodnju kako bi podržali cene potpuno razumljive.

Nakon dvonedeljnog rasta, cene nafte su sada više nego što su bile na početku ove godine. Na londonskom tržištu, cena barela je u plusu za više od 5 posto u odnosu na početak godine, dok je na američkom tržištu rast iznosio gotovo 9 posto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
manja proizvodnja nafte nafta cena nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana