Tekst objavljen: 03.06.2022 16:45        


Prodavci ogreva ne pamte da je kupovina drva krenula ranije. Poskupljenje goriva i povećana tražnja, kao i nedostatak radne snage utiču na cenu ogreva, koja se menja iz dana u dan, a za trećinu je viša nego prethodnih godina

Cene ogreva rastu, ture se čekaju i do tri meseca


Iako smo na pragu leta, mnogi bi da se na vreme pripreme za zimu. Najviše se traži ogrevno drvo, ali ga u prodaji nema dovoljno.

Nestašica ogrevnog drveta zabrinjava i jagodinske penzionere, koji godinama drva nabavljaju preko svog udruženja i plaćaju na rate.

"Još nismo dali zabranu u Fondu PIO da se potrošačima dug odbija na rate. Ne smemo, jer ne možemo da dođemo do dobavljača", kaže Časlav Đorđević, predsednik Udruženja penzionera Jagodine.

Sa nestašicom rastu i cene. Sada u Nišu za kubik treba sedam i po do osam hiljada, u Jagodini i do devet hiljada dinara, što je za tridesetak odsto više nego prošle godine.

Glavni razlozi su više cene transporta i stvaranje zaliha, ali i nedostatak radne snage.

Milan Milenković iz niškog "Drvoogreva" napominje da je jako teško doći do drvoseče.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Trenutna cena u šumi koju svi plaćamo kreće se od pet do šest hiljada dinara po metru kubnom", navodi Milenković.

Prodavac ogreva Siniša Mitić kaže da je to što se dešavalo sa izvozom izazvalo paniku i strah, pa su se kupovale velike količine.

"Ukrajina je možda najveći proizvođač peleta u Evropi, pa su mnogi koji su se grejali na taj energent prešli na drva", dodaje Mitić.

Teško je predvideti kako će se dalje kretati cene, ali se stabilizaciji na tržištu nadaju i kupci i prodavci. Kažu da nije od koristi što im se smeši dobra zarada kad imaju na čekanju ture za naredna tri meseca, a nisu sigurni da mogu da obave posao.

1 komentar

  1. User image
    Milijan Borotić 03.06.2022 21:27

    Jedna stvar je sigurna, da prosečan gradjanin sa primanjem od 35 do 45 hiljada dinara, teško će moći prištiti drva kao ogrevni energent. Većem delu stanovništa je potrebno od 6-10 metara drva, po ovim cenama to je i do 800 eura, država i nadležni organi treba da ograniče cene na "realne". Kubik drva ne bi smeo biti više od 60 eura !!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ogrev cena ogreva skočila cena ogreva pelet drvo rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana