Tekst objavljen: 22.05.2019 11:50        


Od 2000. godine cene nekretnina u Beogradu beleže vrtoglavi skok, a trenutno su oborile sve prethodne rekorde.

Cene stanova u BG oborile sve rekorde: Kada će početi da padaju?

Uprkos nekim prognozama da su cene nerealne i da će biti niže, cene u glavnom gradu su dostigle maksimum.

Stručnjaci kažu da je osnovni razlog to što je potražnja za stanovima mnogo veća od ponude i da ta ekonomska zakonitost u najvećoj meri diktira astronomske cene.

Dinamiku rasta na turbulentnom tržištu pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Tokom 2018. godine, u odnosu na prethodnu godinu, cene stanova novogradnje u Srbiji povećane su za 12,8 odsto, dok su u Beogradu povećane za 14,7 odsto.

Sagovornik Sputnjika, direktor „Real konsaltinga“ Nenad Stojanović precizira da se u ovom trenutku cene kvadrata kreću od 1.600 evra za stare stanove koji moraju da se renoviraju i idu do neverovatnih 4.500 evra po kvadratnom metru za stanove u centru grada. Slična je situacija i na Dedinju i na Senjaku, gde se luksuzne novogradnje prodaju za 5.000 evra po kvadratu.

U odnosu na cene stanova u regionu, Beograd je prestigao Sarajevo, Skoplje i Zagreb, a sve je bliži i svetskim metropolama.„U Beču su u poslednjih pet godina cene stanova dosta porasle, pa je prosečna cena kvadrata oko 6.000 evra, u centralnim zonama Pariza cene se kreću od 9.000, pa do neverovatnih 40.000 evra. U Moskvi je prosečna cena oko 7.500 evra. Ali teško je praviti takve paralele, jer to su gradovi koji imaju metro, dva–tri aerodroma… Mi možemo da se poredimo sa gradovima u neposrednom okruženju, ali i kad se sa njima merimo, Beograd defakto jeste skup“, zaključuje Stojanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On ističe da tržište ne stagnira, da se stanovi prodaju, a da se najviše traže novogradnje koje se prodaju gotovo u temeljima.

Stojanović navodi da je veoma teško prognozirati da li će cene i dalje rasti ili će doći do njihovog pada.

„Mislim da će ovakve cene u narednom periodu biti konstanta, osim ako se ne desi nešto na globalnom tržištu, neka velika ekonomska kriza koja bi poremetila tržište.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rekordna cena rekord Beograd nekretnine Srbija cena nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana