Tekst objavljen: 26.11.2019 15:50        


"Najluđi" šoping dan u godini samo što nije stigao

"Crni petak": da li se isplati ići u šoping u Mađarsku, Austriju i Rumuniju?

"Crni petak" dolazi za tri dana i još ima vremena za odluku da li planirani novac potrošiti u Srbiji ili obnoviti garderobu i pokućstvo u susednim zemljama. Šoping centri u Mađarskoj, Austriji i Rumuniji najavljuju popuste i do 80 odsto, turističke agencije uveliko organizuju ture po ceni od 15 do 50 evra, a ne treba zaboraviti ni na povraćaj PDV na kupljenu robu koji iznosi i do 27 odsto.

Mađarska

Jedna od najbližih EU zemalja u kojoj se isplati šoping je Mađarska. Najbliži i najpopularniji grad za kupovinu je Segedin, udaljen od granice oko 45 kilometara, a od Beograda 220 kilometara.

Od granice do najpopularnijeg segedinskog tržnog centra Arkad ima oko 19 kilometara. U više od 100 prodajnih objekata, sniženja na "crni petak" idu i do 80 odsto. U Segedinu ima još tržnih centara „Seged Nova“, „Global Outlet“, „Sunshine Park“, „Seged Plaza“ i nazaobilazni „Decathlon“, robna kuća poznata po niskim cenama sportske opreme, gedžeta i svega što može da se zamisli u sportu. Kupovina je, naravno, moguća i u Budimpešti, mađarskom gradu udaljenom 379 kilometara od Beograda, što zahteva vožnju od oko četiri sata.

Za kupovinu u iznosu od najmanje 180 evra Mađarska daje potvrdu za povrat novca. Neophodna potvrda se dobija po povratku kući, na graničnom prelazu. Novac, odnosno povraćaj u visini od 18 do 27 odsto od ukupne vrednosti robe, kupac može dobiti tek kada sledeći put dođe u istu trgovinu u kojoj je pazario robu i to je za razliku od mnogih drugih okolnih zemalja otežavajuća okolnost.

Turističke agencije organizuju šoping ture do Segedina po ceni o do 10 do 20 evra. Za automobil je potrebna vinjeta. Cena za 10 dana je oko 2.900 forinti što je manje od 10 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Austrija

Tržni centar Parndorf u Austriji danas je popularan za kupovinu baš koliko su to nekada bili gradovi Trst u Italiji, Istanbul u Turskoj i Solun u Grčkoj. Ovaj autlet centar koji se nalazi na autoputu Budimpešta-Beč, udaljen oko 40 kilometara od austrijske prestonice, ima oko 150 prodavnica sa više od 600 brendova. Za razliku od većine autlet centara cene su "malo jače", jer su u pitanju skuplji brendovi. Pojedini brendovi već su oglasili popuste koje treba očekivati u petak, a oni se kreću do oko 40 odsto na garderobu, sportsku odeću i kožne tašne.

S druge strane, oni koji u Beču planiraju da pazare jeftinije brendove, najbolje mogu da prođu ukoliko se upute u centar grada gde su godinama unazad popularni popusti i do 80 odsto. Domaće turističke agencije organizuju ture sa povratnom kartom od 30 do 55 evra, a prevoz sa kombi vozilima može da bude još jeftiniji.

Minimalni iznos kupljene robe za povraćaj poreza iz Austrije je 75 evra, i to je jedan od nižih graničnih iznosa. Ne oporezuje se svaka roba isto, odnosno, visina poreza se razlikuje za tehniku, hranu i garderobu, a porez se vraća na granici.

Rumunija

Grad u Rumuniji koji može da bude "meka" za šoping na crni petak ili nadolazeći vikend svakako je Temišvar. Julius tržni centar, raj je za kupoholičare, sa više od 350 prodavnica udaljenih 15 minuta hoda od centra grada. U Rumuniji je PDV do 24 odsto, a ako se potroši više od 160 evra, porez se vraća na granici.

Temišvar je udaljen od Beograda 163 kilometra, a dnevne šoping ture mogu se naći već po ceni od desetak evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crni petak šoping Black friday Mađarska rumunija Austrija šoping tura

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana