Tekst objavljen: 07.07.2024 16:00        


Već postoji takva mera u komšiluku

Crnogorci razmišljaju o uvođenju stalnog sezonskog radnika


Crnogorska vlada planira da smanji nezaposlenost i reguliše manjak radne snage tokom turističke sezonetako što će uvesti kategoriju stalnog sezonskog radnika.

Kako navodi crnogorski portal, time bi se zaposleni zadržali na poslovima i van turističke sezone, dobijali bi platu i uplatu doprinosa i kada ne rade, dok bi poslodavci dobili stalnu radnu snagu, i za delove godine sa manjim obimom posla.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su “Vijestima” rekli da rade na Nacrtu zakona o stalnom sezoncu, kako bi se domaća radna snaga efikasnije zapošljavala, regulisao zakonski okvir i uključile sve institucije. Prvi sastanak radne grupe održan je 14. juna,pa su tako izostali detalji kako bi Zakon mogao da izgleda.


Već postoji takva mera u komšiluku

Hrvatska je kategoriju stalnog sezonskog radnika uvela pre nekoliko godina. Program sprovodi hrvatski Zavod za zapošljavanje, gden navode, na ovu meru pravo imaju oni koji su u kontinuitetu radili najmanje šest, a ne duže od devet meseci kod istog poslodavca i koji će raditi još najmanje šest meseci.

Poslodavac kroz ove mere dobija 100 odsto troška produženog penzionog osiguranja u prva tri meseca, a kasnije 50 odsto i to najduže za tri meseca.

- Novčana pomoć radniku isplaćuje se za najviše šest meseci produženog penzionog osiguranja u iznosu koji se utvrđuje na temelju proračuna novčane naknade za vreme nezaposlenosti (novčana pomoć za prvih 90 dana korišćenja iznosi 60 odsto, a za preostalo vreme korišćenja 30 odsto od utvrđene osnovice, a najviše u visini 70 odsto, a za preostalo vreme korišćenja 35 odsto iznosa prosečne neto plate isplaćene po zaposlenom u kompanijama u Hrvatskoj u prethodnoj godini. Najniži iznos novčane pomoći ne može biti niži od 50 odsto minimalne plate, umanjene za doprinose za obavezna osiguranja utvrđena posebnim propisom - piše na sajtu.

Iz Privredne komore su za "Vijesti" rekli da će donošenje Zakona o stalnom sezoncu biti važan deo reformi, posebno jer je domaći turizam i dalje veoma sezonalan a deo potencijalnih radnika obeshrabren, jer neće imati primanja u toku cele godine.

- Na ovaj način bi se motivisali nezaposleni da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. Sistem osigurava finansijsku podršku radnicima-sezoncima u razdoblju kada ne rade, a kako bi se osigurala potrebna radna snaga poslodavcima iz svih delatnosti, koji tokom godine imaju razdoblja smanjenog obima posla zbog sezonske vrste poslovanja. Radi se o osobama koje su u kontinuitetu radile najmanje šest meseci kod istog poslodavca i koje će kod tog istog poslodavca raditi još najmanje jednu sezonu (minimum šest meseci) - istakli su iz Privredne komore.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stalni sezonski radnici Crna Gora bivša jugoslavija sezonski radnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza