Tekst objavljen: 27.06.2021 12:00        


Nema naznaka kada će aerodrom „Ponikve“ kod Užica biti osposobljen za saobraćaj velikih vazduhoplova, ali Opština Čajetina naveliko radi da Zlatibor približi nekadašnjoj vojnoj vadušnoj luci. Istovremeno sprema se i da krene u izgradnju zaobilaznice koja će rasteretiti saobraćaj kroz centar planine

Da li će do Zlatibora moći da se stigne i avionom?


Čajetinci su krenuli u izgradnju 8,8 kilometara dugog i 5,5 metara širokog puta koji će biti deo najkraće deonice od Zlatibora ka Ponikvama. U pitanju je put koji se gradi od Sušice pod Zlatiborom, rasksnice sa koje račvaju magistralni pravci ka ovoj planini, Užicu i Tari, odnosno Mokroj Gori i Višegradu. Od Sušice put će voditi do preko sela Tripkova do jezera Vrutci odakle već postoji pravac ka „Ponikvama“.

Put koji će biti završen do kraja ove godine, kažu u Čajetini, ne samo da će biti u službi turizma Zlatibora, nego i meštana sela kroz koji će proći.

Posle deset godina gazdovanja „Ponikvama“, Užice je početkom 2020. ovaj aerodrom vratilo državi na upravljanje. Više od 15 godina traje revitalizacija „Ponikava“, ali one su i dalje sposobne da prime samo manje letelice.

Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća Aerodromi Srbije, rekao je tokom posete Užicu marta ove godine da će Vlada Srbije tokom 2021. uložiti 300 miliona dinara u radove na „Ponikvama“. U prvoj fazi, objasnio je, biće osposobljena kompletna poletno – sletna pista u dužini od 3.087 metara i izgrađena rulna staza sa platformom sa parkiranje dva aviona.

Put koji Čajetinci grade ka aerodromu finansira JP „Putevi Srbije“, a o trošku iste firme praviće se i zaobilaznica oko Zlatibora na kojoj radovi uskoro treba da počnu.

- Obilaznica se odnosi na potez magistralnog puta od fudbalskih terena hotela „Palisad“, prema postrojenju za predradu otpadnih voda obodom naselja Obudojevica 3, pa do Semegnjevskog puta, što je prva faza. Reč je o saobraćajnici širine 6,5 metara sa pešačkim stazama. Druga faza te obilaznice podrazumeva nastavak prve, dakle potez od Semegnjevskog puta preko naselja Oko, do Branežaca odnosno Šljivovice, tačnije do petlje budućeg auto – puta koji će voditi za Višegrad, - objasnio je Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovim projektom, kaže on, značajno će biti rasterećen saobraćaj kroz centar Zlatibora.

Zaobilaznica i put ka „Ponikvama“ nisu jedini projekti Čajetine na putnoj infrastrukturi.

- Završeni su tenderi za rekonstrukciju puteva i ulica u iznosu od 33 miliona, i još jedan za igradnju novih od 112 miliona dinara. Tim tenderima obuhvaćene su rekonstrukcije i izgradnje puteva u ulica na Zlatiboru i u Čajetini, ali i u svim mesnim zajednicama na teritoriji Opštine. Rebalansom budžeta predviđeno je i dodatnih 30 miliona za ovu namenu, a imajući u vidu priliv novca koji je bolji od očekivanog, planiraćemo još sredstava kako bismo u ovoj godini uradili više infrastrukturnih projekata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
aerodrom ponikve avionom do zlatibora zlatibor užice zapadna srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana