Tekst objavljen: 31.03.2024 12:00        


Prehrambena industrija je znatno zavisna od energenata, ali kompanije potpisuju pojedinačne ugovore i neće se svima ova mera odmah odraziti na poslovanje

Da li će hrana pojeftiniti zbog pada cene struje i gasa?


Srpski privrednici bi od 1. maja, kako je najavljeno, mogli da računaju na pojeftinjenje gasa i električne energije, a da li će se to odraziti na cene hrane, još je neizvesno. Poznato je da je prehrambena industrija visoko zavisna od cene energenata i da su skupi struja i gas bili jedan od vodećih razloga za poskupljenje životnih namirnica u poslednjih nekoliko godina otkad traje energetska kriza. Međutim, prema anketi koju je sprovela „Politika”, potrošači teško da mogu da očekuju da će cene pasti istovremeno s novim obračunom energenata. Kako su nam rekli predstavnici pekarske industrije, gas i struja jesu važne stavke u njihovom poslovanju, ali je problem to što proizvođači i kompanije iz tog sektora potpisuju pojedinačne ugovore s distributerima struje i gasa na godinu, dve ili tri.

– To znači da ako nam ugovori ne ističu tada kada se očekuje pojeftinjenje, nećemo ni imati prostora za pojeftinjenje cena naših proizvoda. Oni koji su imali sreće da baš sada potpisuju te aranžmane moći će relaksiranije da posluju i eventualno da drugačije kreiraju cenovnike. Još je rano govoriti o tome, jer ne znamo ni koliko će konkretno iznositi taj pad cena energenata – kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

Na pitanje koliko je ova industrija zavisna od energenata on kaže mnogo – gas im je neophodan za industrijske peći, struja za proizvodnju i gorivo za transport. I u mesnoj i industriji mleka kažu da su energenti veliko finansijsko opterećenje za njihovu proizvodnju. To su sistemi (klanice i mlekare) koje troše mnogo tople vode, ali takođe to su kompanije koje su potpisivale pojedinačne ugovore, pa je i tu pitanje kada kojoj od njih ugovor ističe. Oni u ovoj industriji ne veruju da će ovo dovesti do nekog značajnijeg pojeftinjenja.

– Ne verujem da će neko da smanji cenu proizvoda zato što je struja pojeftinila. Trebalo bi pitati i trgovce da li će i oni da smanje marže ukoliko proizvođači smanje cene. Inače, posle najava iz „Elektroprivrede Srbije” da se menja metodologija obračunavanja cene po kojoj se električna energija prodaje privredi, došla je i najava iz Vlade Srbije da će manji trošak kompanije iz istog razloga imati i za gas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Od 1. maja se očekuje i primena nove metodologije za cenu struje za privredu, kako je najavio v. d. direktora Dušan Živković. Ne zna se koliko će ovo uticati na manju cenu, ali ona će svakako pasti jer se cene za industriju ugovaraju na godišnjem nivou na slobodnom tržištu (za razliku od kontrolisanih cena za građane), gde je cena energenata sada znatno niža nego pre godinu dana.

Manja cena znači i manji prihod za EPS, kao i za druge komercijalne prodavce struje u Srbiji, ali to je delimično kompenzovano poskupljenjima struje za domaćinstva prošle godine i ta cena će ostati bez obzira na pad tržišne cene.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jefitniji gas cene hrane energenti Elektroprivreda Srbije (EPS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana