Tekst objavljen: 19.02.2023 16:00        


Može li treća po veličini azijska ekonomija da postigne rezultate?

Da li će iPhone uskoro početi da se pravi u Indiji?

Epl je još krajem prošle godine razmatrao da deo svoje proizvodnje premesti u Indiju, usled kašnjenja u isporuci, uzrokovanih zatvarenjem Kine zbog pandemije koronavirusa i protesta u njihovoj najvećoj fabrici za proizvodnju iPhone-a Fokskon.

I taj momenat Indija ne planira da propusti, po svemu sudeći piše Si-En-En. Jedan od najviših indijskih ministara rekao je prošli mesec da kompanija sa sedištem u Kaliforniji želi da poveća svoju proizvodnju u toj južnoazijskoj zemlji na četvrtinu ukupne proizvodnje. Do sada je Epl pravio između5 i 7 odstosvojih proizvoda u Indiji.

- Ako ne grešim, ciljaju na 25 odsto proizvodnje - istakao je ministar trgovine i industrije Pijuš Gojal.

Godinama, Epl se oslanjao na svoju proizvodnu mrežu u Kini, ali je njena zavisnost od zemlje testirana prošle godine kada je Peking bio pod strogim karantinom.

Od sredine prošle godine, kompanija je udvostručila napore da investira u Indiji.Ali može li treća po veličini azijska ekonomija da da rezultate?

-Teoretski da, ali se neće desiti preko noći- ističe Tarun Pathak direktor istraživanja u firmi za istraživanje tržišta "Counterpoint".

- Zavisnost Epla od Kine je rezultat skoro dve i po decenije onoga što je Kina uložila u razvoj svog celokupnog ekosistema za proizvodnju elektronike - rekao je Pathak, dodajući da kompanija proizvodi skoro 95 odsto svojih telefona u Kini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Povrh toga, odnosi SAD i Kine izgledaju sve napetije. Bajdenova administracija je prošle godine zabranila kineskim kompanijama da kupuju napredne čipove i opremu za proizvodnju čipova bez licence.

Nedavno, izvršni direktor kompanije Epl Tim Kuk rekao je da je "Indija je izuzetno uzbudljivo tržište za njih i glavni fokus".

- Gledajući poslovanje u Indiji, postavili smo kvartalni rekord prihoda i iz godine u godinu porasli veoma dvocifreno, tako da se osećamo veoma dobro u tome kako smo poslovali - rekao je on.

Indija je takođe na putu da ove godine pretekne Kinu po broju stanovnika i postane najmnogoljudnija zemlja. Ono što najviše privlači poslodavce u ovu azijsku zemlju su svakako mnogobrojna i jeftina radna snaga, koja uključuje i radnike sa sa ključnim tehničkim veštinama.

Takođe, u ovoj godini se očekuje da ćeIndija ostati najbrže rastuća velika ekonomija na svetu.

Još jedna velika kompanija pravi svoje telefone u Indiji -Samsung, što znači da se ukupno 16 odsto pametnih telefona pravi u ovoj zemlji, dok Kina i dalje prednjači sa 70 odsto.

Proizvodnja u Indiji ipak dolazi i sa par prepreka koje se tiču infrastrukture i zakona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
iphone indija apple pametni telefoni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana