Tekst objavljen: 25.12.2022 12:00        


Uskoro dolazi kraj deljenja lozinki Netflixu—i to će biti ogroman izazov i za korisnike i za ovog striming giganta

Da li će Netflix od Nove godine zaustaviti deljenje lozinki?


Netflix planira da prekine praksu deljenja lozinki početkom 2023. godine, prema novom izveštaju The Wall Street Journal-a. Već neko vreme kruže uporne glasine o kraju ove prakse dok Netflix istražuje metode kako da je spreči, ali promene bi trebalo da zvanično stupe na snagu sledeće godine.

Netflix odavno zna da je deljenje lozinke problem koji utiče na njihov profit, ali rast broja pretplatnika 2020. godine omogućio je kompaniji da odloži, barem na kratko, taj problem sa strane. Međutim, sa padom prihoda ove godine i prvim gubitkom pretplatnika u poslednjih 10 godina, šef striming servisa Rid Hejstings odlučio je da je vreme da se nešto uradi po tom pitanju, koje je predugo odlagano.

Počevši od sledeće godine, Netflix planira da traži od korisnika koji dele naloge sa drugima van svog domaćinstva da to plate. Netflix je ovo testirao u nekim zemljama Latinske Amerike, gde je naplaćivao dodatnih 3 dolara mesečno. U ovim zemljama, primarni vlasnik naloga mora da obezbedi verifikacioni kod svakome van domaćinstva ko želi da pristupi tom nalogu, pri čemo će stalno tražiti kod dok se ne plati mesečna naknada za pretplatnike van tog domaćinstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Netflix će primeniti nova pravila putem IP adresa, ID-a uređaja i aktivnosti naloga. Da ne bi otuđio korisnike, Netflix će možda polako da ukida deljenje lozinki umesto da tu praksu zaustavi odjednom.

Netflixovi uslovi korišćenja nikada nisu dozvoljavali deljenje u više domaćinstava, ali Netflix je toliko dugo to ignorisao da bi ovako nagla promena mogla da uznemiri neke od pretplatnika. Procenjuje se da 222 miliona domaćinstava deli lozinku sa dodatnih 100 miliona domaćinstava koje Netflix želi da monetizuje.

Nema još mnogo do 2023. godine, tako da nećemo čekati dugo da vidimo kako će Netflix stati na kraj ovoj praksi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
netflix šifre za netflix deljenje šifri 2023

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana