Tekst objavljen: 30.06.2022 13:55        


Veliko interesovanje za vaučere, posebno sada kad je njihova vrednost podignuta sa 5.000 na 15.000 dinara, ukazuje da turistički radnici mogu da očekuju dolazak bar 300.000 gostiju od kojih većina nije planirala letovanje ove godine

Da li će turistički vaučeri uticati na cene aranžmana?

Njihova nešto podignuta platežna moć i veća tražnja za smeštajem i pansionom u banjama, jezerima i planinskim odmaralištima, otvorila je pitanje da li će i cene usluga ostati iste.

– Hotele više kategorije uglavnom ne pogađa pojačano interesovanje gostiju, jer je cena boravka daleko veća od onoga što pokriva vaučer. Ali, kada je reč o nižerangiranim i posebno o privatnom smeštaju, onda je moguće očekivati veći priliv i neko podizanje cena, tim pre što je limit od 70.000 dinara odredio da će u njima boraviti sasvim drugačija klijentela. Ali, ako govorimo o cenama, one se povećavaju u celoj Evropi, prosto su ugostitelji izgubili orjentir, ne znaju koliko će ih koštati struja, drugi energenti, ukupni troškovi… To se već vidi, bio sam do juče u Hrvatskoj, litar vode u prodavnici, ne u restoranu, je devet evra, običan ručak 250 – kaže za Danas Georgi Genov, predsednik poslovnog udruženja hotelijera i restoratera HORES i ističe da će sve to uskoro dovesti do smanjenja broja gostiju kojih sada ima, ali se vraćaju sa osećajem da su prošli “papreno”.

Prema rečima Darka Asanovića iz turističke agencije Drim Lend, zbog vaučera cene ne bio trebalo da se podignu, ali će se to ipak desiti zbog povećane tražnje.

Rezervacija direktno

Iz HORESA upozoravaju da turisti koji žele da uzmu vaučere, prilikom rezervacije treba da se jave direktno hotelima odnosno vlasnicima objekata, a ne preko booking.com, koji uzima 20 do 30 odsto provizije.– Ako se hoteli pune, onda i podižu cene, ako su prazni, cene idu dole. To je ekonomska logika. A vaučeri su podigli interesovanje kod turista i logično je da će se to imati uticaja – kaže Asanović.

Međutim, izgleda da neće sve destinacije biti podjednako podložne poskupljenjima. Najviše će se odraziti na ona mesta sa slabijim kapacitetima, koja nisu ni očekivala previše turista i kod kojih je sada “eksplodirala” tražnja. Na atraktivnijim lokacijama, poput na primer hotela Vrujci u Banji Vrujci, kako nam kaže Svetlana K. iz Beograda, sve je popunjeno do kraja novembra, pa ni za nove goste sa vaučerom ili bez njega, nema slobodnih mesta, a ukoliko i dođe do rasta cena vaučeri neće biti uzrok tome.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

To potvrđuje i sekretar Udruženja banja Srbije, Vladan Vešković koji kaže da ne zna da li ugostitelji planiraju da menjaju cenovnike, ali naglašava da se “u zemlji godišnje ostvari šest do sedam miliona noćenja, zašto bi vaučeri uticali na povećanje cena”, kaže on. I Vladimir Živanović, iz Turističke organizacija Zlatibor tvrdi da na toj destinaciji neće biti uticaja jer je i pre vaučera interesovanje bilo veliko a cene već definisane.

– Tačno da je poslednja dva, tri dana veliko interesovanje, telefoni u objektima koji primaju vaučere su non-stop zauzeti, baš je aktuelno. Ima čak i objekata koji se zbog toga sada javljaju, žele da se kategorišu. Da li će uspeti da stignu to je pitanje. Ali, i pored toga, neće na Zlatiboru da skoče cene jer procentualno gledano, još uvek je u odnosu na redovne goste, manji broj onih koji ostvare noćenja preko vaučera – kaže Živanović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
besplatni vaučeri turistički vaučeri aranžman cene aranžmana letovanje u srbiji domaći turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana