Tekst objavljen: 16.03.2023 14:15        


Ukupni udeo švedskog penzionog fonda u tri propale američke regionalne banke iznosio je 21 milijardu švedskih kruna odnosno oko 2,2 milijarde evra

Da li će zbog propasti američkih banaka bez penzije da ostanu - Šveđani? Detalj iz Stokholma


Najveći švedski penzioni fond „Alekta” u kome se čuvaju sredstva oko 2,6 miliona Šveđana, posle propasti dve američke banke, Banke Silicijumske doline i Signačer banke, suočava se sa gubitkom od preko milijardu dolara.

Fond se našao na meti oštrih kritika u Švedskoj zbog investiranja u banke koje su bile fokusirane na digitalne tehnologije i kriptovalute.

Ono što se dogodilo prošle nedelje, mislimo da je veliki neuspeh za nas kao investitora,” priznao je izvršni direktor Alekte Magnus Biling za Bluomberg.

„Moramo nešto naučiti iz ovoga i preduzeti akcije na osnovu naučenih lekcija,” dodao je Biling.

Švedski penzioni fond počeo je 2017. godine da kupuje akcije Signačer banke i matične kompanije SVB fajnenšel, kao i regionalne banke Frst ripablik benk (FRB) da bi dve godine kasnije povećala udeo. Do kraja 2022. godine Alekta je bila četvrti po veličini akcionar SVB Fajnenšela, šesti najveći akcionar Signature banke i peti najveći akcionar FRB-a, koji je u ponedeljak zabeležio pad akcija za skoro 70 odsto zajedno sa drugim regionalnim bankama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Frst ripablik benk je uspeo da oporavi vrednost akcija za više od 50 odsto u utorak posle masovne rasprodaje u ponedeljak. Kompanija je tokom vikenda objavila da je ugovorila kredit od 70 milijardi dolara od JP Morgana a time i „dodatni kapacitet zaduživanja” od FED-a. Ipak, deonice ove banke su i dalje u padu više od 60 odsto u odnosu na početak godine.

Ukupni Alektin udeo u ove tri propale američke regionalne banke iznosio je 21 milijardu švedskih kruna odnosno oko 2,2 milijarde evra.

Biling je u utorak pokušao da umiri svoje švedske klijente posle mračnog početka nedelje američkih banaka, napominjući da ulaganja Alekte u tri regionalne banke iznose svega jedan odsto njenog ukupnog kapitala.

„Sa stanovišta korisnika, ovo uopšte nema materijalnog uticaja. To neće uticati na penzije koje garantujemo našim klijentima“, rekao je Biling, nazvavši švedski penzioni sistem „veoma robusnim“.

Švedska uprava za finansijski nadzor je ove nedelje izjavila da takođe veruje da lokalni finansijski sistem neće biti pod uticajem problema američkih regionalnih banaka, tvrdeći da ima „značajnu otpornost”, objavio je Fajnenšel tajms.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Švedska penzije kolaps banaka banka silicijumske doline (SVB) signature bank penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana