Tekst objavljen: 14.01.2023 16:00        


Nasuprot strahovanju od dramatične nestašice gasa ove zime u Nemačkoj, analitičari sada očekuju da će skladišta proleće dočekati sa dve trećine kapaciteta

Da li Nemačka uspeva da uštedi gas?


Koliko zapravo građani i privreda štede?

Prema podacima Savezne agencije za mrežne sisteme, potrošnja je u prvoj sedmici godine bila 38 odsto ispod proseka iz 2018-21. To je ujedno najveća redukcija potrošnje od početka merenja u martu 2022. godine.

Industrija je potrošnju oborila za 34, a domaćinstva i preduzeća za 42 odsto. Predsednik agencije je saopštenje sa brojkama propratio tvitom: "Mnogo vam hvala."

Jasno je da je štednju značajno olakšalo toplo vreme, odnosno temperatura za 5,1 stepeni iznad prosečne za mereni period. Međutim, i ponderisani podaci ukazuju na potrošnju redukovanu za četvrtinu u poslednjoj nedelji prošle i prvoj ove godine.

"Nestašica gasa ove zime deluje sve manje verovatna," saopštila je agencija, ali uz upozorenje da stanje može da se pogorša i da "štednja nadalje ostaje važna."

Popunjenost nemačkih skladišta gasa nedeljama oscilira oko 91 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Posle neprekidnog minimalnog rasta od 21. decembra, iz skladišta je u poslednja dva dana izašlo nešto više gasa nego što je ušlo - u sredu, na primer, 0,1 odsto kapaciteta.

Najveće nemačko skladište, kod Redena, sada je na 90,4 odsto, a evrospski rezeorvari su na 82,6 odsto, 0,2 procentnih poena manje nego dan ranije.

Nemačka je letos, zbog sukoba Rusije i Zapada oko Ukrajine, ostala bez ruskog gasa, izvora iz kog je pokrivala oko 55 odsto potrošnje.

U međuvremenu, vlada je užurbano tražila druge izvore, a nekoliko je već u pogonu, na primer ploveći terminal za prijem tečnog prirodnog gasa u priobalju Severnog mora koji je počeo sa radom u ponedeljak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ušteda gasa Nemačka gas energetska kriza rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana