Tekst objavljen: 26.04.2022 13:10        


Kompanije koje su izlistane na berzama na Vol Stritu, njih skoro 180 u sklopu indeksa S&P 500 će ove nedelje objaviti svoje izveštaje o rezultatima poslovanja u prvom kvartalu 2022. godine

Da li se sprema oluja na berzama?


Među njima se nalazi i četiri najveće američke kompanije po tržišnoj kapitalizaciji: Epl, Majkrosoft, Amazon i Alfabet. Na listi kompanija nalaze se i kartičarski giganti, energetske kompanije, banke, prehrambeni giganti, kao i pozamašan broj kompanija iz Evrope.

Ova runda objavljivanja izveštaja dolazi u trenutku kada FED najavljuje zaoštravanje sopstvene monetarne politike, i u trenutku brzog rata prinosa na obveznice koji je izazvao neizvesnost među učesnicima na tržištu oko toga da li će kreatori američke politike naneti štetu ekonomiji dok se bore protiv najgore inflacije u poslednjih skoro 40 godina. S&P 500 je pao u aprilu za 10, 4 odsto, piše Rojters.

Prema podacima Refinitiv IBES, od izlistanih kompanija se očekuje da e ugrubo povećati svoje profite 9 odsto ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Do sada, invetitori su "kažnjavali" kompanije koje su razočarale svojim rezultatima, kao što smo i videli prošle nedelje sa slučajem Netfliksa čije su akcije do te mere rasprodane u kratkom vremenskom periodu da im je vrednost pala za dan za oko 35 odsto.

Posebno će biti zanimljivo pratiti aktivnosti vezane za veliku četvroku (Epl, Majkrosoft, Amazon i Alfabet), koje zajedno ukupno vrede 8 biliona dolara, s obzirom da su im od početka godine vrednosti akcija pale (Eplu 9 odsto, Alfabetu 17,4 odsto, Amazonu 13,4 odsto i Majkrosoftu 18,5 odsto).

Prema anketama Refinitiva stručnjaci i analitičari očekuju da će Majkrosoft imati 12 odsto veće prihode, Epl 2 odsto, dok sa druge strane od Alfabeta se očekuje pad od 0,7 odsto i pad zarade Amazona od čak 39 odsto.

- Očekivanja su niska, ali to neznači da ona nisu važna, izjavio je direktor odeljenja za istraživanje u kompaniji za upravljanje bogatsom D.A. Dejvidson, Džejms Ragan.

Kako je saopštio Refinitiv, od 99 kompanija koje su do sada prijavile svoje prihode, 77,8 odsto njih je prijavilo veća od očekivanja analitičara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oluja na berzi berze svetske berze vol strit wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana