Tekst objavljen: 02.12.2021 12:55        


Magazin Wine Spectator objavio je svoju godišnju listu top 100 vina, uz ocenjivanje parametara kao što su kvalitet, vrednost za uloženi novac, dostupnost i – uzbudljivost vina

Da li su ovo najbolja vina na  svetu?


Prvo vino na listi, koje je kritičare Wine Spectatora ostavilo bez daha, dolazi iz doline Napa u Kaliforniji – Dominus Estate je, kako su ocenili kritičari, vrhunac dugog rada i jedna od kruna karijere Kristijana Muija, vinara koji je aktivno učestvovao u više od 50 berbi i čije ime se širom vinskog sveta izgovara za ogromnim poštovanjem. U nastavku je 10 najboljih.

1. Dominus Estate 2018

-Dolina Napa,Kalifornija

- 97 poena

- Cena: 269 USD

Dominus Estate 2018, vino iz istoimene vinarije u dolini Napa u Kaliforniji, predstavlja, kažu u Wine Spectatoru, vrhunski primer za dugotrajan i strpljiv rad u vinogradu i vinariji koji je krunisan stvaranjem vina beskompromisnog kvaliteta. Tvorac vina je Kristijan Mui, legendarni vinar čija je karijera u Bordou uključila i rad u vinariji Petrus, a u ovu regiju uveo je, navode u Wine Spectatoru, i metod zelene berbe koji je u početku nailazio na otpor bordovskih vinara. Mui je u Kaliforniju doneo ogromno iskustvo iz Bordoa i primenio ga u jednom od najzahvalnijih teroara na planeti, stvorivši kuću Dominus Estate čije je najbolje vino u istoriji, Dominus Estate 2018, rasni i plemeniti kaberne sovinjon sa malim dodacima kaberne frana i peti verdoa.

Kritičar Džejms Moulsvort ovako je opisao ovo vino:

– Čvrsto upakovano vino, sa jasnim, čistim i odlučnim aromama kasisa, redukovanih šljiva i pirea od kupina, ujedinjenih sa kičmom od gvožđa, dok u njega proviruju i suptilne note lovora, zove i duvana. Fine strukture, ali impresivne čvrstine, sa dugom završnicom kroz koju se probija ukus gvožđa. Čuvati u podrumu i piti od 2024. do 2040, piše portal Vinofino.rs.

2. Château Pichon Longueville Lalande 2018

-Bordo

-Francuska 98 poena

-Cena: 198 USD

Kupaža kaberne sovinjona, merloa, kaberne frana i peti verdoa namenjena je dugom odležavanju, i naslednik je vina iz slavnih berbi 1959. i 1982. Moulsvort vino opisuje kao pravo aromatsko blago slatkog od šljiva i paste od kupina, kome je potrebno dugo vremena da se u potpunosti razotkrije jer je prekriveno slojem aroma tople zemlje, oprljenog kedra, duvana i lovora.

3. Heitz Cellar Martha’s Vineyard Oakville Cabernet Sauvignon 2016

- Dolina Napa, SAD

- 95 poena

- Cena: 250 USD

Ovo, kako su kritičari opisali, veoma prefinjeno i otmeno vino koje već sada ima dovoljno šarma da se može sa radošću otvoriti, nosi na sebi vrlo poznatu etiketu – vino istog imena iz 1974. godine smatra se jednim od najboljih u istoriji doline Napa. Vino ima zavodljivu aromu nane, koju prate note lovora, ljubičice, šljive i pralina sa likerom od višnje.

4. Merum Priorati, Priorat Desti 2018

- Penedeš, Španija

- 95 poena

- Cena: 49 USD

Rafinirano, koncentrisano i elegantno vino sa aromama trešnje, ljubičice i anisa, sa izrazitim mineralnim tonovima. U završnici ima elemente planinskog bilja i začina. Kupaža grenaša, karinjana i siraa nosi autorski pečat enologa Rožea Oferila.

5. Le Chiuse Brunello di Montalcino 2016

- Montalčino, Italija

- 98 poena

- Cena: 99 USD

Reputacija jednog od najboljih proizvođača brunela nosi sa sobom i ogromnu odgovornost, a vinari kuće Le Chiuse, smeštene na sjeveru Moltančina, u berbi 2016. napravili su vino koje dostiže, pa i nadmašuje visoke standarde toskanskog vinarstva. Vino ima arome jagode i trešnje, akcentirane biljnim, mineralnim i duvanskim notama, i vrlo rafinirane tanine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


6. Louis Latour Corton-Charlemagne 2018

- Burgundija, Francuska

- 95 poena

- Cena: 200 USD

Ovaj šardone kuće Louis Latour dobro je poznat širom sveta, a u berbi 2018. vinari su ostvarili pun aromatski balans, prije svega zahvaljujući odličnom tajmingu berbe. Svež je i voćan, sa aromama i ukusima limuna, kruške, bijelog cvjeća i kamena. Završnicu odlikuju ukusi limuna, putera i peciva.

7. Château Léoville Poyferré St. Julien 2018

- Bordo, Francuska

- 97 poena

- Cena: 104 USD

Vino stvoreno kao plod saradnje vinarke Izabel Davin i čuvenog konsultanta Mišela Rolana napravljeno je kao grand vin modernog stila. U pitanju je složena kupaža kaberne sovinjona, merloa kaberne frana i peti verdoa u kojoj se prvo susreću, kako su opisali kritičari, talasi zagrejanog kasisa, moka kafe i toplog katrana, nakon čega se otvara aromatsko jezgro sačinjeno od macerirane šljive, borovnica i kupina.

8. Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2016

- Barolo, Italija

- 95 poena

- Cena: 90 USD

Jedini barolo na ovoj prestižnoj listi odležavao je tri godine u velikim buradima od slavonskog hrasta. Odlikuje ga aromatsko jezgro trešanja i ribizli, koje je uokvireno notama sena, eukaliptusa i divlje majčine dušice.

9. Salvestrin Cabernet Sauvignon St. Helena Dr. Crane Vineyard 2018

- Dolina Napa, SAD

- 95 poena

- Cena: 80 USD

Istorijska vinarija u dolini Napa može da se pohvali kontinuitetom rada još od 1858. godine, a vinarka Natali Vinkler, koja ovdje radi od 2017. godine, usmerila je ovu kuću ka organskim praksama. Ovo vino je tipično za nju: vedro, sveže i čisto u izrazu, puno aroma ribizle, šljive i crnih trešanja, sa suptilnom notom gvožđa. Može se sa zadovoljstvom piti već od sledeće godine, ili čuvati narednih petnaestak godina.

10. Château de Nalys Châteauneuf-du-Pape 2018

- Dolina Rone, Francuska

- 95 poena

- Cena: 105 USD

Na desetom mestu je vino legendarne kuće koja postoji još od 17. vijeka. U pitanju je složena kupaža grenaša, siraa, murverda, kunuaza i muskardena, a koja se odlikuje vedrim aromatskim notama lovora, maceriranim kupinama, malinama i šljivama. Završnica je bogata i puna ukusa sladića. Vino se može otvarati već sledeće godine, sa potencijalom za sazrijevanje od petnaestak godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crno vino belo vino najbolja vina top 10 vina vino

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana