Zvanični kurs Evra za dan 01.03.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 18.06.2020 14:25        


Poslednji podaci Ujedinjenih nacija prognoziraju da će pandemija smanjiti svetsku ekonomiju za 3,2 odsto, a da zastoj prozvodnje u auto-industriji već negativno odražavaju na tržište, glavne su poruke onlajn konferencije "SEE Automotive – Connect & Supply", koju je nedavno organizovao Automobilski klaster Srbije

"Dalji razvoj auto-industrije zavisiće od digitalizacije i prilagodljivosti"

Usled krize izazavane pandemijom, doći će do transformacije ne samo proizvoda već i potreba potrošača,a dalji razvoj auto-industrije zavisiće od mnogihfaktora poput digitalizacije i prilagođavanja trendovima, a pre svega novim potrebamapotrošača, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

"Predviđanja su da će potrošači u budućnosti više koristiti uslugudeljenja automobila, te da će manje posedovati sopstvene. Ovo će uticati na porast potražnje zauslugama mobilnosti automobila, koje će u budućnosti biti mnogo više korišćene i profitabilnije.Kriza je zaauto-industriju izazvala brojne probleme, poput rasta cena, odlaganja isporuke i manjka ljudskih resursa kod dobavljača, navodi se u istraživanju koje je sprovelo Udruženje za upravljanjelancima snabdevanja, nabavkama i logistikom (BME).

Kako bi se odgovorilo na krizu, preduzete su mere aktiviranja rezervnih dobavljača, regulisanjatroškova, kao i smanjenja proizvodnje, pokazalo je istraživanje BME koje je realizovano tokom aprila.Izazovi sa kojima se suočava autoindustrija i problemi na važnim evropskim tržištima odraziće se i na stanje ovog sektora u Srbiji, navodi GIZ.

"U Nemačkoj i Francuskoj se očekuju drastična smanjenja broja zaposlenih, veliki broj dobavljača imaprobleme sa plaćanjem. Sektor se i pre pandemije suočavao sa velikim izazovima zbog zaokreta kaelektromobilnosti i digitalizaciji. Prodaja 'Fijat–Krajslera' je pala za 77 odsto, 'PSA grupa' jeregistrovala pad od 68 odsto, a 'Reno' 64 procenta. 'Folksvagen' je prošao nešto bolje sa padom od46 odsto", kazao je Tomislav Knežević, rukovodilac projekta "Razvoj privatnog sektora u Srbiji" koji uokviru Nemačko-srpske razvojne saradnje implementira GIZ.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On dodaje da je, s druge strane, zabeležen pozitivan trend direktnih stranih investicija u ovaj sektor u Srbiji, kao i dolazakkompanija koje investiraju u proizvodnju veće dodate vrednosti, sa većim nivoom znanja i većom kompleksnosti proizvoda.Osim toga, otvaraju se nove mogućnosti za lokalizaciju proizvodnje i veće uključivanje domaćih kompanija.

Ipak, globalan izazov sa kojim će se u narednom periodu suočiti i automobilske kompanije u Srbiji ukoliko žele da zadrže svoju konkurentnost na međunarodnim tržištima je digitalna transformacija.

"Neophodno je da se kompanije u Srbiji uključe u proces digitalne transformacije, više sarađuju sanaučno-istraživačkim institucijama i obrazovnim sistemom i više investiraju u inovacije. Nadamo se da će podrška države u tome biti značajna. Takođe, dobro je što je digitalna transformacija u Srbiji prepoznata i našla svoje mesto u važnim strateškim dokumentima tako da kompanije mogu da očekuju značajnu podršku u budućnosti", smatra Knežević.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
razvoj auto industrije automobili automobilska industrija pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana