Tekst objavljen: 01.04.2023 18:00        


Veštačka inteligencija predstavlja moćan proizvod savremenog društva i čini se da ulaskom u sve delatnosti i sfere života postaje sve snažnija

Deo tehnoloških lidera traži da se razvoj veštačke inteligencije zaustavi na šest meseci


Njeno "pametno usmeravanje" može biti od velikog značaja kako za funkcinisanje državnih sistema, tako i za poslovanje i svakodnevni život, ipak, koliko je moguće kontrolisati ovu tekovinu današnjeg vremena?

Svetski tehnološki lideri pozvali su na obustavu razvoja veštačke inteligencije na šest meseci. Ovo je zatraženo dok čovečanstvo ne nauči da je kontroliše. Pismo je objavljeno dve nedelje nakon predstavljanja najmoćnije ChatGPT verzije do sada, GPT4, prenosi sajt sindikat.rs.

Vlasnik Twitter-a i osnivač SpaceX-a i Tesle Ilon Mask (Elon Musk) i stotine svetskih stručnjaka potpisali su apel u kome se traži šestomesečna pauza u istraživanju veštačke inteligencije, ukazujući na "velike rizike za čovečanstvo".

Kako piše Politika, u peticiji objavljenoj na sajtu futureoflife.org oni traže moratorijum u istraživanjima dok se ne uspostavi sistem bezbednosti, uključujući i specijalna regulatorna tela za nadzor sistema veštačke inteligencije i tehnika koje će pomoći da se razlikuje realno od veštačkog, kao i institucije sposobne da upravljaju "dramatičnim ekonomskim i političkim poremećajima (posebno za demokratiju) koje će veštačka inteligencija izazvati".

Među ličnostima koje su podržale peticiju, pored Ilona Maska su i suosnivač Apple-a (Epl) Stive Voznijak, član laboratorije veštačke inteligencije Google-a DeepMind, šef kompanije Stability AI Emad Mostak – konkurent kompaniji OpenAI, kao i stručnjaci za veštačku inteligenciju na američkim univerzitetima, inženjeri Microsoft-a i drugi.

Da li smo u trci istraživanja veštačke inteligencije izgubili kompas?

Čak je i izvršni direktor kompanije OpenAI, koja je stvorila ChatGPT, Sem Altman rekao da je "malo zastrašen" svojom tvorevinom ukoliko bi bila upotrebljena za dezinformacije velikih razmera ili sajber napade i dodao za ABC News da je "kompanijama potrebno vreme da se prilagode", prenosi Nedeljnik.

Potpisinici peticije, kako su naveli, strahuju od "gubitka kontrole nad civilzacijom" i smatraju da bi moćni AI sistemi trebalo da se razvijaju tek kad sa sigurnošću možemo znati da će njihov učinak biti pozitivan za čovečanstvo.

Stručnjaci smatraju da je period od pola godine dovoljan da razviju protokole i pravila koja bi predstavljala neki vid kontrole veštačke inteligencije.

- Naprednu veštačku inteligenciju treba pažljivo razvijati - kaže se u pismu, ali umesto toga, "proteklih meseci smo videli da su laboratorije veštačke inteligencije u trci koja je van kontrole – kako žele da razviju i primene sve moćnije digitalne umove od kojih niko - čak ni njihovi kreatori – ne može da razume, predvidi ili pouzdano kontroliše", navodi RTS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ugroženost radnih mesta

Investiciona banka Goldman Sachs nedavno je objavila izveštaj u kojem se navodi da bi, iako će veštačka inteligencija verovatno povećati produktivnost, milioni poslova mogli da postanu automatizovani.

Međutim, drugi stručnjaci su za BBC rekli da je efekat veštačke inteligencije na tržište rada veoma teško predvideti.

Ali, da li je upravo to ono što bi trebalo da nas plaši? Da li će nas veštački umovi nadmašiti i zameniti? Pisati, odlučivati za nas, lečiti i kontrolisati nas, pa i voleti za nas?

Veštačka inteligencija ulazi u sve delatnosti, pa je na njoj zasnovan i koncept autonomnih vozila koja se razvijaju. U godinama koje su pred nama proizvođači automobila će razmišljati kako proizvesti što inteligentije i efikasnije vozilo.

Ni umetnost nije pošteđena

Dead End Gallery u Amsteradmu izložila je apstraktna umetnička dela koja je napravila pogađate - veštačka inteligencija! Proces nastajanja izložbe započeo je stvarenjem fiktivnih umetnika koji su potom počeli da stvaraju svoja dela koja, iako jedinstvena, nisu bez mana, preneo je Time Out. A cena? Jedan od AI umetnika rekao je da bi cene ovih dela mogle da se kreću između 3.000 i 10.000 EUR.

Opšti konsenzus o umetnosti koju stvara veštačka inteligencija nije postignut, jer ima onih koji se dive napretku tehnologije, a i onih koji smatraju da to nije prava umetnost i da je to na ivici kršenja prava.

Vreme je kažu najbolji sudija, i ono će pokazati da li su promene koje živimo brže od nas samih i da li je AI dobar sluga, ali ipak loš gospodar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pauza u razvoju veštačke inteligencije veštačka inteligencija razvoj veštačke inteligencije elon musk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana