Tekst objavljen: 13.11.2021 12:00        


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju oktobra, iznosile 16,3 milijarde evra, saopštila je Narodna banka Srbije

Devizne rezerve smanjenje zbog otplate kredita


U odnosu na kraj oktobra 2020. godine bruto devizne rezerve povećane su za 3,2 milijardi evra. U odnosu na prethodni mesec devizne rezerve smanjene su za 524,7 miliona evra. Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile 13,9 milijardi evra što je za 387,1 miliona evra manje nego na kraju prethodnog meseca.

“Smanjenje deviznih rezervi u oktobru rezultat je pre svega neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i izmirenja drugih deviznih obaveza (u ukupnom iznosu 317,8 miliona evra), zatim aktivnosti Narodne banke Srbije radi očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu (neto odliv deviza 115 miliona evra), kao i uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve (neto odliv 99,9 miliona evra)”,navodi se u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prilivi u devizne rezerve po osnovu donacija, efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima bili su veći od ostalih odliva za osam miliona evra.

Na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru promet devizama iznosio je 593,6 miliona evra i bio je za 15,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno5,3 milijardeevra.

U oktobru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto prodala 140 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, neto kupila 960 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oktobar devizne rezerve nbs devizne rezerve Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana