Tekst objavljen: 29.01.2020 12:55        


Kreiranje nove digitalne valute bi moglo da objedini jednostavnost elektronskog plaćanja i privatnost ljudi koji plaćaju kešom, zbog čega bi ovakva rešenja mogla da postanu "mejnstrim" u sledeće dve godine, navodi se u najnovijem istraživanju Dojče banke

"Digitalne valute će postati mejnstrim za dve godine"

U dokumentu se ocenjuje da su digitalne valute, poput raznih vrsta virtuelnog novca ili kriptovaluta, još uvek u fazi povoja ali da imaju potencijal da radikalno promene bankarstvo.

Digitalni novac može biti ili centralizovan, gde postoji jedna tačka kontrole tokova, ili decentralizovan, gde kontrola nad valutom potiče iz različitih izvora.

U prethodna dva istraživanja, Dojče banka je ocenila da će keš preživeti proces digitalizacije i da će nadživeti platne kartice, a sada navodi da će digitalne valute biti "keš za 21. vek".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kao najvažnije pretendente na "mejnstrim status" analitičari navode Fejsbukovu libru ili digitalnu valutu koju Kina najavljuje od prošle godine. Razlog za to je omasovljenost inicijalnih klijenata - Fejsbukove aplikacije koristi blizu 2,5 milijardi ljudi, dok Kina sa svojih 1,4 milijardi građana čini oko petine svetskog stanovništva.

Komentarišući mogućnosti za nastanak digitalnih valuta centralnih banaka (takozvane CBDC), Dojče banka je rekla da bi državne finansijske institucije mogle svima da učine dostupnim kamatonosne račune, a da će komercijalne banke biti manje ranjive.

U analizi se navodi i da bi nove valute proizvele nove rizike, poput tržišnih manipulacija cenom, kao i da ni jedna digitalna valuta neće postati globalno sredstvo plaćanja ako naiđe na neodobravanje nacionalnih i međunarodnih regulatornih tela.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
digitalne valute kriptovalute Dojče banka libra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana