Tekst objavljen: 08.11.2021 12:55        


Evropska centralna banka (ECB) treba da uvede digitalni evro

Do digitalnog evra najmanje još pet godina


Naime, potpuno prepuštanje prostora digitalnog novca inicijativama privatnog sektora moglo bi da ugrozi finansijsku stabilnost i oslabi ulogu centralne banke, saopštio je član izvršnog odbora ECB Fabio Paneta.

ECB radi na dizajniranju digitalne valute, koja bi se na zahtev banaka direktno distribuirala iz centralne banke kao što je slučaj s gotovim novcem, ali bi projekat mogao da potraje još oko pet godina pre nego što ona zaista bude lansirana, prenosi Capital.ba.

- Kao što je poštanska marka izgubila znatan deo upotrebljivosti s dolaskom interneta i elektonske pošte, tako bi i gotovina mogla da izgubi značaj u ekonomiji koja postaje sve digitalnija, rekao je Paneta.

On je dodao da bi u slučaju da se taj scenario ostvari, to oslabilo vrednost novca centralne banke kao monetarnog sidra.

Paneta je odbacio argumente da stejblkoini privatnog sektora, vrsta kriptovalute koja se obično vezuje za neku tradicionalnu čvrstu valutu kako bi sačuvala vrednost, čine digitalni novac centralne banke suvišnim, navodeći da privatne inicijative nose inherentan rizik koji se često povećava u vremenima kriza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Istorija pokazuje da finansijska stabilnost i poverenje javnosti kada se radi o novcu iziskuju državu valutu koja je u širokoj upotrebi pored privatnog novca, rekao je Paneta.

Da bi digitalni novac centralne banke funkcionisao, on mora da bude u širokoj upotrebi kako bi ljudi stalno bili svesni da je i ta opcija na stolu.

- U tom cilju, digitalni evro bi morao da bude dizajniran na način koji ga čini dovoljno atraktivnim da se široko koristi kao sredstvo plaćanja, i na način koji istovremeno sprečava da on postane toliko uspešan kao sigurno utočište koje istiskuje privatni novac i povećava rizik od bankrota, zaključio je Paneta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evro digitalni evro digitalne valute ecb evropska centralna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana