Tekst objavljen: 04.09.2019 13:50        


Pre nego što odlučite da prihvatite ulogu vođe, dvaput razmislite da li to zaista želite. Imate li stvarno stav i emocionalnu inteligenciju da vodite ljude i zajedno s njima ostvarite uspeh?

Dobri lideri nikada neće ponoviti ovih 5 grešaka

Svetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utiče na zaposlene, njihovo zdravlje, klijente i kompaniju. Kako biste dobili jasniju sliku o tome da li ste uspešan vođa, navešćemo 5 GREŠAKA koje odlični lideri nikada neće ponoviti, piše Poslovni puls.

1. Udaljava se od članova tima

Velika greška koju će napraviti gotovo svako ko tek postane lider jeste uživanje u novostečenim privilegijama, kao i postupno distanciranje od tima. Ova je klasična pojava kod novopečenih lidera koju ipak nećete uočiti kod onih iskusnijih.

2. Ima prekomernu kontrolu

Dobar lider postaće odličan tek kada učini nešto što je potpuno protivno intuiciji: SMANJI KONTROLU. To je vođa koji ima poverenja, sklon je preuzimanju rizika i vrlo je kreativan. Sposoban je da deli svoju moć i smanji kontrolu nad ljudima.

3. Ne sluša druge aktivno

Pravi lider ne misli da je on uvek u pravu. Prisutan je kada je to potrebno i bez osuđivanja sluša mišljenja ljudi i njihove strahove, kao i odlične ideje i rešenja koja predlažu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4. Dopušta da dođe do nezdravih konflikata

Prema drevnoj duhovnoj misli, rasprava koja naglo eskalira je poput pukotine u brani; potrebno je zaustaviti njeno širenje prije nego što do kraja pukne i napravi veći problem. To je i osobina dobrih lidera, onih koji imaju dobru intuiciju i uočavaju nastanak rasprava koje mogu postati toksične pa ih na vreme prekidaju.

5. Nema poverenja u druge

Vođe koje ljude doživljavaju kao pametna i kreativna bića uvek će vjerovati u njihove sposobnosti i snagu. Takvi lideri imaju visoko mišljenje o drugima i pokazuju im poštovanje od samog početka. Kada se to dogodi, uzajamno poverenje je zagarantovano, a zaposleni su još više odani i predani svom poslu, ali i šefu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lideri lider 5 grešaka dobri lideri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana