Tekst objavljen: 05.06.2023 15:45        


Postoje neki znaci dedolarizacije koji se pojavljuju upravo sada, ali bi dolar trebalo da zadrži svoj "veliki otisak" u doglednoj budućnosti, rekli su valutni stratezi JPMorgana u belešci u ponedeljak

Dokle je došla "dedolarizacija" i šta možemo da očekujemo u budućnosti?


Uticaj naglog rasta kamatnih stopa i upotreba sankcija koje su zamrzle i izbacile ljude iz globalnog bankarskog sistema teraju zemlje "BRIKS-a" da počnu da tragaju za alternativama.

- Postavljajući različite mere, ukupna potrošnja dolara ostaje u okviru svog istorijskog raspona sa dolarom na vrhu paketa, ali "ispod haube" upotreba je podeljena, napisali su stratezi Mira Čandan i Oktavija Popesku iz banke na Volstritu.

Udeo dolara u obimu trgovanih valuta je zazidan od rekordnih vrednosti, od 88 odsto, dok se udeo evra smanjio za 8 procentnih poena u poslednjoj deceniji na rekordno niskih 31 odsto. Udeo kineskog juana je u međuvremenu porastao na rekordnih 7 odsto.

- Dedolarizacija je evidentna u deviznim rezervama gde je udeo (dolara) opao kako je udeo u izvozu opao, ali se i dalje javlja u robi, kažu stratezi.

Procena JPMorgan-a je najuspešnija od bilo koje velike američke banke, iako su menadžeri velike kategorije imovine, kao što je Goldman Sachs Asset Management, takođe izrazili stavove o trendu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Izvoz u dolarima u ponedeljak pao na rekordni minimum

U napomeni JPMorgan-a od ponedeljka procenjeno je da se za globalni izvoz udeo SAD sada smanjio na rekordno niskih 9 odsto, dok je Kina bila na rekordnih 13 odsto.

I u deviznim rezervama globalne centralne banke, udeo dolara je pao na rekordno niskih 58 odsto, iako je nivo koji je i dalje daleko najveći na globalnom nivou.

Taj udeo je, međutim, manji kada se uzme u obzir zlato, koje sada čini 15% rezervi u poređenju sa 11 odsto pre pet godina.

Napredak u internacionalizaciji juana je u međuvremenu ograničen, dodao je JPMorgan, i malo je verovatno da će se mnogo promeniti s obzirom na kontrolu kapitala u zemlji.

"CNI" je 2,3 odsto SWIFT plaćanja, kažu analitičari JPMorgana, u odnosu na 43 odsto za dolar i 32 odsto za evro.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomske prognoze JPMorgan dedolarizacija svetska ekonomija američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana