Zvanični kurs Evra za dan 21.10.20. :: 117.5802 rsd
Tekst objavljen: 25.08.2020 10:05        


Iako bi američki dolar mogao dodatno oslabiti, malo je verovatno da će njegova važnost kao svetske rezervne valute biti ugrožena, smatraju analitičari

Dolar još može da pada

Dolar je imao koristi jer su ulagači poleteli na sigurna utočišta usred pandemije koja je dovela njegovu vrednost u martu do maksimuma u poslednje tri i po godine.

Ali sada stratezi kažu da je ekonomski oporavak zemlje u pitanju s obzirom na slab odgovor na koronavirus. Dolar je takođe reagovao na povećani deficit zemlje i izglede da će američke kamatne stope duže ostati niže.

Dolarski indeks pao je prošle sedmice na najniži nivo u 27 meseci, na 92.477, što je nagli pad sa nivoa od 102 u martu. Od tada se se kreće između nivoa 92 i 93, prenosi BiznisInfo.

– Američki brzi ekonomski oporavak u odnosu na evrozonu i Japan više nije zagarantovan, barem tokom sledećih nekoliko godina, s obzirom na neuspeh u borbi s virusom. Novi fond za oporavak Evropske unije u iznosu od 750 milijardi evra daje ulagačima više poverenja u euro kao alternativu – rekao je Patrik Šovic u Džej-Pi Morgan aset menadžmentu.

– Smanjivanje prednosti njegove kamatne stope čini američki dolar manje privlačnim i gura investitore da razmotre depozite u drugim valutama. Ti se ciklički faktori neće brzo okrenuti i američki dolar verovatno ima prostora za dalji pad – dodaje se.

Blek rok investment institut takođe je rekao da će slabost dolara potrajati u kratkom roku, jer će faktori koji su doveli do nedavnog pada valute i dalje biti prisutni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pad američkog dolara dolar američki dolar ekonomija svetska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana