Tekst objavljen: 01.04.2023 9:00        


U svetu, cena nafte je posle blagog rasta, ponovo pala, ali se taj trend ne može odmah osetiti na pumpama. Kada je reč o ceni goriva u Srbiji, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ne očekuje neke velike promene u odnosu na sadašnje stanje.

"Dolazi vreme povećane potrošnje benzina i dizela, ne očekujem velike promene cena"

"Kada govorimo o ceni benzina u Srbiji, kreću putovanja i u zemlji i u regionu i dolazi period povećane potrošnje. Takođe, zbog poljoprivrednih radova očekuje se i povećana potrošnja dizela, ali se to u očekivanoj meri još ne dešava. Neke velike promene u odnosu na sadašnje stanje ne očekujem, važno je da imamo stabilno snabdevanje i da nije bilo poremećaja na tržištu goriva", rekao je Mićović.

Kada govorimo o uticaju cene sirove nafte na cenu goriva, one nisu ujednačene, jer je potrebno da prođe neko vreme da bi se te promena osetile na pumpama.

"Ono što je bitno je da je prosečna cena sirove nafte u 2023. godini za 17 odsto niža u odnosu na cenu sirove nafte prošle godine.Cene se formiraju na globalnom tržištu u odnosu na ponudu i potražnju, a to se kasnije održava i na cene goriva", objašnjava generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija.

Procene kolika će biti cena sirove nafte se često baziraju na političkim previranjima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Onog trenutka kada je u Evropi zabranjen uvoz nafte iz Rusije iračka nafta je postala značajan izvor, a jedan od njih je i Kirkuk i nafta koja dolazi odatle. Tržište je već poremećeno i samim tim je i snabdevanje sirovom naftom u riziku.Zbog bankarske krize u samo dva dana je opala portažnja za sirovom naftom i cena je odmah pala, ali zemlje OPEKA nisu reagovale jer su znale da to neće dugo trajati", navodi Mićović.

Velika tržišta, poput SAD, Evrope i Kine, mogu da poljuljaju i globalno tržište. Kina je po tom pitanju nepredvidiva,očekivalo se da će se ona vratiti na velika vrata sa privrednim rastom, ali se to nije na neki revolucionarni način dogodilo.

"Kada je u pitanju neki naftni svetski poredak teško da će da nestane, jer ne može niko da preuzme primat ako nema sirovu naftu", ističe Mićović.

Protesti u Francuskoj i eventualno zatvaranje njihovih rafinerija mogu da utiču na regionalno snabdevanje i to se pokazalo pre svega na primeru luke Marselj koju su demonstranti u par navrata zatvarali, ali to se pre svega osetilo u samoj Francuskoj, globalno ne, zaključio je u razgovoru za RTS generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gorivo cena goriva poskupljenje goriva tomislav mićović cena dizela cena benzina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana