Indikativni kurs Evra na dan 13.05.21. :: 117.5703 rsd
Tekst objavljen: 15.04.2021 15:20        


Nurijel Rubini, ekonomista poznat pod nadimkom Dr. Propast zbog svojih pesimističnih stavova o tržištu, rekao je u razgovoru za Bloomberg da su tržišta “izuzetno mehurasta” i da učesnici “previše rizikuju”

Dr. Propast: "Tržište je prepuno balona koji bi lako mogli da puknu"

“U situaciji smo kada su finansijska tržišta izuzetno “penasta”. U naprednim ekonomijama imamo ili nulte stope ili negativne stope. I vidimo široku penu, mehuriće, preuzimanje rizika…” naveo je on.

Rubini je primetio da berza kreće ciklično prilagođenim odnosima PE (Price to Earnings – tržišna vrednost kompanije podeljena sa profitom) “koje nismo videli od 1999. ili 2000. godine kada je došlo do pucanja balona” i misli da je sada balon vidljiv na kriptovalutama i hedž fondovima.

Na pitanje šta bi moglo da inicijalna kapisla koja bi dovela do toga da taj balon pukne na nekom od tržišta, Rubini je istakao da eksperiment FED-a i Ministarstva finansija masovnih fiskalnih i monetarnih posticaja može dovesti to toga da se ekonomija pregreje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ekonomista je rekao da ako prinos na desetogodišnje obveznice poraste iznad 2% do kraja godine, to bi prouzrokovalo rast stvarnih prinosa, i mogao bi da bude “šok koji zapravo pogađa tržišta kapitala u SAD-u i globalno“.

Rubini je takođe rekao da bi u naredne dve ili tri godine mogli da se vide “nizovi negativnih šokova u ponudi” koji bi mogli da dovedu do “inflacije, a zatim i stagflacije”.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nurijel rubini doktor propast mehur pucanje mehura svetsko tržište ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana