Tekst objavljen: 17.11.2022 15:50        


Proizvodnja električnih vozila traži 40 posto manje radnih mesta nego proizvodnja benzinaca, iako se deo poslova može sačuvati proizvodnjom više delova unutar kompanija, izjavio je šef američkog automobilskog diva Forda

E-automobili zahtevaju manje radne snage, očekuju se velika otpuštanja u auto industriji


Za izradu električnog automobila potrebno je 40 posto manje rada, pa moramo sami proizvoditi delove kako bi svi mogli biti uključeni u rast, izjavio je Jim Farley za Rainbow Push Coalition na konferenciji o automobilima u Detroitu.

Električna vozila imaju manje delova od onih tradicionalnih. Američki sindikat United Auto Workers, koji predstavlja oko 400.000 radnika, navodno je 2018. procenio da bi prelaz na električna vozila mogao uključivati gašenje 35.000 radnih mesta.

U avgustu američki je div otpustio 3.000 stalno zaposlenih i radnika s ugovorima 'na određeno' na ugovor, tvrdeći da njegova struktura troškova nije konkurentna u poređenju s onima drugih proizvođača. Na kraju prošle godine zapošljavao je 183.000 radnika.

Moramo pokrenuti i celi novi lanac snabdevanja baterijama, motorima i elektronikom, uz još važniju ulogu diversifikacije izvora nabave, naglasio je Farley.

Ford je nedavno udružio snage s proizvođačem baterija SK Innovationom na gradnji fabrike baterija u SAD-u. General Motors se pak udružio s kompanijom LG Chem.

Krajem oktobra američki predsednik Joe Biden najavio je 2,8 milijardi dolara za domaću proizvodnju baterija za električna vozila i za električnu mrežu. U planu je i zamena materijala i delova iz uvoza domaćim proizvodima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Bajden je također pokrenuo 'Američku inicijativu za baterijske materijale' koja bi trebala ojačati ključne lance opskrbe.

Očekuje se da će financiranje odabranih projekata u SAD-u poduprijeti vađenje dovoljne količine litijuma za snabdevanje baterijama približno dva miliona električnih vozila godišnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
e-automobil automobilska industrija radna snaga otpuštanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana