Tekst objavljen: 15.04.2022 9:00        


Na Zapadnom Balkanu stopa rasta će opasti na 3,2 procenta u 2022. godini, a efekti rata u Ukrajini prelivaju se na region uglavnom kroz kanal sirovina, objavila je Svetska banka u svom izveštaju

Efekti rata u Ukrajini se na naš region prelivaju kroz sirovine


Svetska banka u izveštaju navodi da je procenjeni rast BDP-a Srbije u 2021. godini bio 7,4 odsto i prognozira da će u 2022. biti rast 3,2 odsto, a u 2023. godini 2,7 odsto.

To je za 1,3 odsto manje u odnosu na procenu SB iz januara 2022. za stopu rasta BDP-a za ovu i narednu godinu u Srbiji. Kada je reč o ZB, Svetska banka je u januaru predvidela rast BDP-a od 4,1 odsto u 2022. godini.

SB na srednji rok očekuje da ZB ima koristi od nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan EU, koji će mobilisati sredstva za podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, kao i za zelenu i digitalnu tranziciju.

Iako je udeo ekonomske aktivnosti koji je direktno povezan sa Rusijom i Ukrajinom relativno mali za Zapadni Balkan u celini, nekoliko zemalja je i dalje osetljivo na šokove iz Rusije, uključujući Crnu Goru za 11 procenata njenih stranih direktnih investicija i Srbiju za pet odsto njenog izvoza i 5,4 procenata uvoza, ocenjuje SB.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zavisnost od ruskog gasa

Međutim, kako navodi SB, daleko akutniji rizici po Zapadni Balkan potiču od mogućih poremećaja u snabdevanju prirodnim gasom i naftom.

Zapadni Balkan 67 procenata svog prirodnog gasa uvozi iz Rusije, a Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija (preko bugarskog cevovoda) i Srbija u potpunosti zavise od Rusije za svoje snabdevanje prirodnim gasom. Slično kao i u slučaju centralne Evrope, indirektni efekti rusko-ukrajinskog konflikta predstavljaju značajan rizik za Zapadni Balkan, naročito ako konflikt pokrene usporavanje privrede u evrozoni.

Zapadni Balkan se snažno oslanja na evrozonu kao destinaciju za 63 odsto svog izvoza, dok više od polovine stranih direktnih investicija i gotovo dve trećine svih doznaka koje stižu u ovaj pod-region potiče iz evrozone, saopštila je SB.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka rat u ukrajini sirovine zapadni balkan bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana