Tekst objavljen: 16.07.2020 11:05        


Evropska komisija i MMF nedavno su objavili sumorne prognoze o uticaju pandemije na evropsku ekonomiju. Prognozira se najteži pad od Drugog svetskog rata

"Ekonomije propadaju jer sada kupujemo samo ono što nam treba"

Takav pad oseti se svuda, pa i kod nas. Koje oblasti srpske privrede su posebno pogođene i ima li naša ekonomija odgovor na pitanje šta nas zapravo čeka na jesen? O ovome je za TV Prva govorio finansijski savetnik i osnivač portala Kamatica Dušan Uzelac.

"I mi u Srbiji isto možemo da očekujemo pad, samo je pitanje koje industrije će imati veći, koje manji, a koje će profitirati. Pad ekonomije je potrošnja. Mi smo navikli da jednom dinamikom trošimo i garderobu, hranu, automobile, telefone i to je nešto što je u svetu danas mantra bila da bi bilo rasta, a sada se to okreće", rekao je Uzelac.

"Ja često pominjem jedan komentar koji kaže da će sve ekonomije propasti ili će bar imati značajne padove samo zato što kupujemo ono što nam treba, odnosno ne kupujemo ono što nam ne treba", rekao je on.

Primećuje da postoji finansijski imunitet među preduzećima, koji je analogan zdravstvenom, te da tako postoje otporna i neotporna preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Onaj ko ima imunitet može da preživi kamenje pod točkovima, ko ga nema slupaće se. To je nešto što je bitno razdvojiti. Ima i velikih preduzeća koji su pred gašenjem. Što ste veći, lakše je pasti. Manja preduzeća mogu lakše da skupe troškove i brže da odreaguju na neke stvari, ali u ovoj priči govorimo o malim, porodičnim biznisima koji zavise od te narodske potrošnje", tvrdi Uzelac.

Kada je reč o turizmu, on navodi da sada mi, kao korisnici tih usluga, novac koji bismo inače ostavili u nekoj drugoj državi, gledamo gde ćemo da ostavimo kod nas.

"Turizam u Beogradu pati jer zavisi od inostranih turista, ali zato u unutrašnjosti cveta. Ako pokušate da rezervišete neki smeštaj u seoskom turizmu, videćete da nema ništa slobodno do septembra", navodi Uzelac.

Tvrdi da će proizvodnja hrane biti manje podložna problemima, samo da ne bude zatvaranja granica u smislu izvoza.

"Iako, nažalost, nemamo neke masovne fabrike, to se u ovoj situaciji pokazalo kao dobro jer bi tu bio problem da se organizuje proizvodnja u uslovima koji treba da uzmu u obzir i zaštitu na radu i bezbednosne stvari koje su vanredne."

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dušan uzelac ekonomija ekonomska kriza pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana