Tekst objavljen: 26.04.2023 13:05        


Prodaja električnih automobila skočila je na više od 10 miliona prošle godine, a Kina čini oko 60 odsto tržišta, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju objavljenom u sredu

Ekspanzija električnih automobila se nastavlja, Kina prednjači


Rekordni podaci o prodaji, sadržani u IEA Globalnom izgledu za električna vozila za 2023. godinu, nastavljaju trend održivog rasta industrije.

„Prodaja električnih automobila — uključujući akumulatorska električna vozila (BEV) i plug-in hibridna električna vozila (PHEV) — premašila je 10 miliona prošle godine, što je povećanje od 55 odsto u odnosu na 2021.“, navodi se u izveštaju IEA.

„Ova cifra — 10 miliona EV prodaje širom sveta — premašuje ukupan broj automobila prodatih širom Evropske unije (oko 9,5 miliona vozila) i predstavlja skoro polovinu ukupnog broja automobila prodatih u Kini 2022.“, dodaje se.

IEA je definisala „prodaju“ u svom izveštaju kao „procenu broja novih vozila koja izlaze na puteve“.

Ukupno je rečeno da je više od 26 miliona električnih automobila bilo na svetskim putevima 2022. godine, što predstavlja povećanje od 60 odsto u odnosu na 2021.

Plug-in hibridna električna vozila, ili PHEV, imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i električni motor na baterije.

„Ovaj eksplozivan rast znači da je udeo električnih automobila na ukupnom tržištu automobila porastao sa oko 4 odsto u 2020. na 14 odsto u 2022. godini i trebalo bi da se poveća na 18 odsto ove godine, na osnovu najnovijih projekcija IEA“, navodi se u saopštenju. navedeno je u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dominantno kinesko tržište

IEA je opisala Kinu kao "predvodnika" kada je u pitanju prodaja električnih automobila. Dodaje se da se više od 50 odsto električnih automobila na putu sada može naći u drugoj po veličini ekonomiji na svetu.

„U Evropi, drugom najvećem tržištu, prodaja električnih automobila porasla je za preko 15 odsto u 2022. godini, što znači da je više od jednog od svakih pet prodatih automobila bilo električno“, saopštila je IEA, dodajući da je prodaja električnih automobila u SAD porasla za 55 odsto u 2022.

„Do 2030. izbeći će potrebu za najmanje 5 miliona barela nafte dnevno. Automobili su samo prvi talas: uskoro će uslediti električni autobusi i kamioni.

Otključavanje potencijala Indije

Dok su Kina, Evropa i SAD veliki igrači kada su u pitanju električni automobili, IEA je primetila da i drugi delovi sveta pokazuju „znake koji obećavaju“.

„Prodaja električnih automobila je generalno niska izvan glavnih tržišta, ali je 2022. godina bila godina rasta u Indiji, Tajlandu i Indoneziji“, navodi se. „Zajedno, prodaja električnih automobila u ovim zemljama se više nego utrostručila u odnosu na 2021. godinu, dostigavši 80.000, navodi CNBC.

Indija je videla „pojačavanje“ proizvodnje električnih vozila i komponenti, navodi se u izveštaju od srede. Ovo je bilo podržano programom podsticaja indijske vlade od 3,2 milijarde dolara, što je zauzvrat dovelo do investicija od 8,3 milijarde dolara.

Izazovi pred nama

Poslednjih nekoliko godina videlo se veliki broj velikih ekonomija koje su postavile planove za povećanje broja električnih vozila na svojim putevima.

Velika Britanija, na primer, želi da zaustavi prodaju novih automobila i kombija na dizel i benzin do 2030. godine i zahtevaće od 2035. da svi novi automobili i kombiji imaju nultu emisiju izduvnih gasova.

Evropska unija, koju je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo 31. januara 2020, takođe nastoji da smanji emisije iz drumskog transporta.

A u SAD, Kalifornija - najmnogoljudnija država Amerike - zabranjuje prodaju novih vozila na benzin do 2035.

Iako postoji uzbuđenje oko potencijala vozila sa niskim i nultim emisijama, pomeranje sa automobila na fosilna goriva neće uvek biti glatko.

Postoji zabrinutost, na primer, da niži nivoi buke električnih vozila mogu predstavljati izazov za ljude sa problemima sa vidom. Pored toga, razgovor o nedostatku veština podstiče diskusije o troškovima i bezbednosti, dok je obezbeđivanje dostupnosti infrastrukture za punjenje još jedna oblast koju treba posmatrati, navodi CNBC.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tržište električnih automobila električni automobili prodaja električnih automobila automobilizam kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana