Tekst objavljen: 25.05.2024 18:00        


Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da su električna vozila (EV) i hibridi (HEV) značajno češće uključeni u nesreće sa pešacima u poređenju sa vozilima na benzin ili dizel

Električni automobili češće učestvuju u nesrećama od dizelaša i benzinaca?


Analiza podataka o saobraćajnim nesrećama, koja obuhvata 32 milijarde milja pređenih od strane EV i HEV i više od 3 triliona milja pređenih od strane vozila na benzin i dizel, pokazala je da su električna vozila u urbanim sredinama tri puta češće uključena u nesreće sa pešacima nego vozila sa unutrašnjim sagorevanjem.

Jedan od glavnih faktora je tišina električnih automobila, što ih čini manje primetnim pešacima. Iako mnoge kompanije ugrađuju sisteme za upozorenje pešaka koji emituju zvuk pri niskim brzinama, ovi zvuci su često teže uočljivi i ne omogućavaju pešacima da precizno procene brzinu i udaljenost vozila.


Prema rečima profesora epidemiologije i statistike na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, Fil Edvardsa, „električni automobili predstavljaju opasnost za pešake jer su manje verovatno da će biti čuti nego vozila na benzin ili dizel.“ On je naglasio potrebu za vladinim merama koje bi smanjile ove rizike ukoliko se planira postupno ukidanje prodaje vozila na fosilna goriva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
električni automobili hibridni automobili saobraćajne nesreće istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana