Tekst objavljen: 04.07.2024 18:00        


Evropska unija nije dovoljno spremna da se suoči s predstojećom gasnom krizom uprkos tome što je uvela niz mera za prestanak zavisnosti od ruskih energenata, saopštio je Evropski revizorski sud (ECA)

"EU nije spremna za gasnu krizu"


U izveštaju se navodi da je Evropa uspela da izbegne veliku nestašicu gasa tokom krize, ali i da je nejasno koliko se toga može pripisati odlukama Evropske unije u odnosu na druge faktore, kao što su blaga zima i visoke cene zbog kojih industrija koristi manje gasa, preneo je Rojters.

Snabdevanje Evrope energentima postalo je problematično 2022. godine, kada je započeo rat u Ukrajini i kada je Rusija smanjila isporuke goriva, što je navelo Evropsku uniju da hitno uvede zajedničku politiku kada je reč o punjenju skladišta gasa, kao i o smanjivanju upotrebe i zajedničkoj kupovini tog energenta.

Koordinacija Brisela i članica EU pomogla je u stvaranju novih ruta snabdevanja gasom kako bi bile izbegnute nestašice, a obaveza zemalja bloka je da popune 90 odsto skladišta gasa pre zime stvorila je stabilnost tržišta, navodi se u izveštaju revizora.

Međutim, oni su rekli da ove aktivnosti nisu u dovoljnoj meri rešile pitanje pristupačnosti gasa, čija je cena porasla na više od 300 evra po megavat satu u avgustu 2022, sa oko 50 evra po megavat satu godinu dana ranije.


"Komisija je još 2014. godine znala da će prestanak dopremanja ruskog gasa imati ogroman uticaj na cene, ali nikada nije rešila uticaj njegovih efekata na potrošače ili industriju", rekao je jedan od revizora Žoao Leao.

Revizori su naveli druge nedostatke u evropskim pripremama za krizu snabdevanja, napominjući da je šest zemalja EU zadržalo opciju da u hitnim slučajevima prekinu isporuku gasa svojim susedima.

Oni su odbili da komentarišu kako bi planirani ovogodišnji završetak sporazuma o tranzitu ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine uticao na energetsku bezbednost Evrope, ali su primetili da je sveukupno oslanjanje EU na Rusiju palo sa 45 odsto ukupnih isporuka gasa u 2021. na oko 15 odsto prošle godine.

Očekuje se da će se evropska potražnja za gasom smanjiti kako zemlje redukuju potrošnju fosilnih goriva ne bi li ispunile ciljeve iz klimatske agende.

Revizori su poručili da Evropska unija daleko zaostaje kada je reč o planovima da izgradi infrastrukturu za umanjenje štetnih emisija koje nastaju kontinuiranim sagorevanjem gasa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rat u ukrajini gas gasna kriza evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana