Tekst objavljen: 05.06.2013 13:14        


Vrednost dinara poslednjih sedam dana u konstantnom je padu. Tako jedan evro danas vredi 113,37 dinara po srednjem kursu Narodne banke Srbije dok je prethodnog utorka, 28. maja, za jedan evro bilo potrebno 11,92 dinara.

Evo koliko će pad dinara platiti korisnici kredita

Stručnjaci i ekonomisti navode da je razloga za veliku paniku nema i da je priča o teškoj ekonomskoj situaciji i mogućem bankrotu Srbije glavni razlog za pad vrednosti domaće valute.

Bilo kako bilo, pad dinara još jednom će opustošiti novčanike svih korisnika kredita kojima su krediti vezani za deviznu klauzulu. Naročito je to slučaj sa stambenim kreditima kod kojih su iznosi zaduženja najveći pa se i svaka promena najviše oseti.

Naime, ako pogledamo da je srednji kurs evra na dan 31.05. bio 111,61 dinar, a to je dan kada dospevaju na naplatu rate stambenih kredita, jasno je da će ovaj pad dinara imati negativan efekat na sve one korisnike koji tog dana nisu imali dovoljno sredstava kako bi platili ratu.

Za kredit od 70.000 evra koji je uzet na rok od 30 godina uz kamatnu stopu od 4,95 odsto godišnje, rata kredita iznosi 373,64 evra.

To znači da su svi oni kojima je rata kredita dospela na plaćanje 31.05, a koji su toga dana bili u mogućnosti da je i plate, dali banci 41.702 dinara.

Sa druge strane, svi oni koji u petak ili subotu nisu platili ratu kredita, već su u ponedeljak morali da izdvoje nešto veći iznos.



Oni koji su, pak, sačekali današnji dan da bi uplatili ratu kredita, za istu ratu od 373,64 evra moraće danas da izdvoje 42,360 dinara, dakle 658 dinara više!


Možda se ovih 658 dinara i ne čini toliko značajom sumom u ukupnom iznosu ali ako uzmemo u obzir da prosečna srpska porodica i ovako ima mnogo problema sa plaćanjem kredita a da nedeljno kupuje samo 200 grama mesa, jasno je da ista ta porodica upravo odrekla čitavog kilograma junećeg mesa zbog ovog pada dinara koji se nastavlja već sedam dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica stambeni krediti stambeni kredit krediti dinar evro devizni kurs kurs dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana