Tekst objavljen: 08.04.2021 16:40        


Prethodnih dana se podiglo dosta prašine zbog poskupljenja velikog broja bankarskih usluga. Mediji su zabeležili priče građana koji su im se javili nezadovoljni ovim potezom

Evo zašto bankarske usluge ne pojeftinjuju


Našem portalu javljali su se prošle i ove nedelje čitaoci, a najveće nezadovoljstvo iskazali su zbog povećanja tarifa za održavanje računa, povećanja provizije za podizanja para sa bankomata drugih banaka, SMS obaveštenja kao i ostalih bankarskih usluga. U nekim bankama su ova poskupljenja već stupila na snagu, dok iz drugih stižu najave da će poskupljenje uslediti tokom narednih meseci.

Iako ovakve vesti nikada nisu prijatne, sa gotovo stoprocentnom izvesnošću možemo reći da bankarske usluge u Srbiji neće pojeftiniti u budućnosti, već da će samo biti skuplje. Razloga za takvu tvrdnju ima više.

Jedan razlog je do samih banaka: one, kao firme, gledaju da što više zarade. To rade i druge firme koje nisu deo bankarskog sektora, kao što su, primera radi, prodavnice, zanatske radnje, pekare i slično i tu nema ničeg spornog.

Drugi razlog je što kod građana posle najava ovih poskupljenja nema negativnih reakcija, makar ne onih koje bi mogle da utiču na banke. Zato je domaće tržište pogodno tlo za razna poskupljenja.

Stvari bi, ipak, mogle da se promene ukoliko bi određeni broj nezadovoljnih klijenata rešio da dođe do svoje banke i zatvori račun u njoj, upravo zbog poskupljenja usluga, a zatim pređe u drugu banku koja nudi povoljnije uslove. Banke bi tada gotovo izvesno morale da promene politiku poslovanja i razmisle o spuštanju, a ne daljem podizanju cene usluga.



 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dakle, u situaciji u kojoj bi građani napravili konkretne korake zbog nezadovoljstva svojom bankom (drugim rečima, odlučili da odu u "banku prekoputa") situacija bi mogla da se promeni. Izražavanje nezadovoljstva sebi u bradu bez neke konkretne akcije po tom pitanju - neće doneti promenu.

A cene bankarskih usluga će i dalje rasti...

5 komentara

  1. User image
    Đuro 13.04.2021 11:45

    Sve je to fino objašnjeno. Samo , zaboravljamo da je sve nas Država naterala da plate idu preko banke. Svi smo mi plate primali u firmi, i niko nam nije otimao 500-600 dinara mesečno. A sad se Država pravi luda i kao ništa ne može jer banka ima pravo da radi šta hoće. Pa vratite nam plate preko firmi pa da vidimo kako će banke da posluju.

  2. User image
    Sebastian Zip 13.04.2021 14:26

    OK.
    Za početak dajte nam pregled cena bankarskih usluga taksativno, pa da se može napraviti uvid i tako opredeliti eventualno sledeću, povoljniju po korisnike - banku.

    Zahvaljujem.

  3. User image
    Milos 13.04.2021 16:15

    Mogla bi drzava malo da radi svoj posao.
    Ovo je klasicno udruzivanje interesnih grupa i zloupotreba monopolskog polozaja,
    sto je u svim zemljama sveta veoma kaznjivo.

  4. User image
    Biljana 14.04.2021 8:16

    Poštovani, redovno pratim vaš sajt i veoma sam zadovoljna vašom agilnošću.Obraćam Vam se povodom pitanja stambenih kredita, s obzirom da je NBS propisala da depozit bude 10posto i sve banke osim banke Poštanske štedionice se oglušuju o tom i dalje traže depozit od 20 posto.Zašto Narodna banka ne izvrši komletnu reviziju svih banaka i spreči neusaglašenost bankarskog i monetarnog sistema u državi.

  5. User image
    Kamatica tim 15.04.2021 9:32

    Poštovana Biljana,

    Hvala Vam na lepim rečima i na tome što pratite naš rad.

    Što se tiče Vašeg pitanja, NBS je dala preporuku bankama, dakle kao predlog, a ne kao nešto obavezujuće.

    Sve banke u Srbiji imaju pravo da same odrede kojem klijentu će ponuditi manji depozit i kamatnu stopu, a to kakva će biti kamatna stopa zavisi od mnogo faktora (kako banka proceni njegovu kreditnu sposobnost, da li klijent zna da pregovara sa bankarima i malo spusti visinu kamate i sl).

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje bankarskih tarifa banke tarife banke bankarske usluge skuplje bankarske usluge

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana