Tekst objavljen: 15.12.2019 17:00        


Evropa ima najbolju startnu poziciju, najviše instituta, više IT inženjera nego ostatak sveta i jak prizvod, ali na polju inovativnosti gubi bitku, zaključuje vodeći svetski think-tank "McKinsey" u svojoj najnovijoj studiji "Kako inovirati Europu"

Evropa gubi bitku na polju inovativnosti

Naime, prošle godine je među najvećih 100 kompanija sveta ušlo 18 kompanija iz Sjedinjenih Država, 13 iz Kine, ali nijedna iz Evrope.

U studiji "McKinsey" ističe i da Evropa izdvaja oko dva odsto BDP za potrebe istraživanja i razvoja, ali se više ulaže u proizvode poput automobilske industrije nego u softver, kao i u lekove radije nego u baze podataka, što čini ostatak sveta.

Stoga ako želi da zadrži svoj visoki standard i da trči istom brzinom kao ostatak sveta u "McKinseyu" preporučuju da realni sektor mora da preuzme ulogu lidera u inovacijama, koju u Evropi trenutno drži javna uprava. Zato poslovnim ljudima koji vode najveće kompanije u Evropi prepuručuju da osmisle platforme i postave čvrste ciljeve u koji deo tehnologija žele da ulažu, stvore jake veze s drugim firmama unutar sektora unutar Evrope i izvan nje i podstaknu razvoj zajedničkih projekata s državama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vlade se moraju angažovati

Izazov inovacije za Evropu prvenstveno je u redefinisanju uloge kompanije i njene misije, koja se mora usmeriti na temelju šire socijalne i ekonomske slike. Konsultanti "McKinseya" veruju da velike korporacije ne samo da mogu već i moraju da osmisle svoje vlastite strategije i misije te društvene pozicije te u tom novom pristupu, u kojem poslovni svet preuzima glavnu ulogu u inovaciji društava, moraju da rade pritisak na Vlade kako bi one odgovorile na potrebe biznisa umesto da, kao sada, čekaju da institucije Evropske unije donesu propise i postave pravila po kojima će se na tržištu ubuduće igrati.

Održivost je prednost

"McKinsey" daje i sedam ideja za europske biznismene, odnosno u studiji navode potencijalne ciljeve za evropske kompanije. Priliku za rast i inovacije vide u projektu "Digitalni Galileo", koji može osigurati nezavisnost Evrope u digitalnom svetu. Dekarbonizacija o kojoj se mnogo razgovara takođe može da bude izvrsna prilika za energetske kompanije, proizvođače električne energije i kompanije koje osiguravaju energetsku infrastrukturu.

Cilj Evrope da smanji emisiju ugljen-dioksida za 90 odsto do 2050. godine može biti sjajna platforma za razvoj cele privrede. Gradovi bi na toj platformi razvijajući sisteme i smart city koncepte mogli do 2025. godine da osiguraju manju zakrčenost, sigurniju prohodnost i manju ekološku zagađenost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inovacije evropa inovativnost McKinsey

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana